La funció de les sigles
Les sigles són una forma comuna de referir-se a expressions llargues de manera més concisa. Aquesta pràctica és àmpliament utilitzada en diversos àmbits, com ara en el món informàtic, en el qual les sigles com estructura LIFO i estructura FIFO són àmpliament conegudes i fins i tot poden arribar a substituir l’expressió original.
Quan una sigla fa referència a un objecte físic, una malaltia, una figura legal, o altres conceptes, el seu ús recurrent pot fer que acabi sent vista com una paraula en si mateixa. Això ha succeït amb sigles com ovni, sida i covid, que fins i tot han entrat al diccionari com a paraules corrents.
Els canvis lingüístics causats per les sigles
En alguns casos, l’ús freqüent d’una sigla pot provocar canvis en la llengua. Per exemple, l’expressió oferta pública d’adquisició d’accions, coneguda com OPA, s’ha integrat tant en el llenguatge comú que ara s’utilitza com un nom en sí mateix, fins i tot generant un verb relacionat, ‘opar’. Aquest fenomen planteja qüestions ortogràfiques, com quan una sigla com ABS, que representa el sistema de frenatge anti-bloqueig, és percebuda com un nom, generant dubtes sobre com hauria de ser escrita.
La lexicalització de sigles
Un cas destacat és el de les sigles CAP, que provenen de l’expressió centre d’atenció primària. Aquesta sigla s’ha integrat tant en el llenguatge comú que ara s’utilitza com una paraula en si mateixa. Aquest fenomen planteja la qüestió de si hauria de ser inclosa en el diccionari normatiu, ja que ja és àmpliament acceptada i utilitzada.
Conclusions
Les sigles tenen un impacte significatiu en l’evolució de la llengua, podent arribar a influir en canvis ortogràfics i en la inclusió de nous termes en els diccionaris. Aquest fenomen reflecteix la capacitat dinàmica i adaptable de la llengua catalana davant dels canvis lingüístics i socials.