Inici » La Junta de Fiscals de Madrid i l’aplicació de l’amnistia als delictes de malversació

La Junta de Fiscals de Madrid i l’aplicació de l’amnistia als delictes de malversació

by PREMIUM.CAT
un home amb vestit i corbata davant d'un grup d'homes amb vestit i corbata amb un home al mig, Alejandro Obregón, ex machina, a stock photo, les automatistes

Context de la Junta de Fiscals

El número 4 del carrer Fortuny de Madrid serà aquest dimarts una olla a pressió, o fins i tot, un camp de batalla togat. Se celebra la Junta de Fiscals que ha de fixar el criteri de l’organisme, la posició que es defensarà davant dels tribunals que ho hagin de decidir, sobre l’aplicació de l’amnistia als delictes de la malversació. Una decisió que afecta de ple un bon gruix de condemnats i processats pel Procés, com ara Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, així com els imputats a la causa mare del Procés del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, ​​que també en té una derivada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Convocatòria i desafiament dels fiscals

El conclave el va convocar el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, després que els quatre fiscals del judici del Procés- Javier Saragossa, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno– el desafiessin afirmant que no es podia amnistiar el delicte de malversació. Aquests quatre fiscals apliquen una extravagant teoria de l’enriquiment injust i al·leguen una afectació virtual dels interessos econòmics de la Unió Europea. Els 38 membres de la cúpula fiscal hauran de debatre sobre quina tesi defensen, seguint un protocol establert. Ara bé, sigui quin sigui el seu posicionament definitiu, no serà vinculant, perquè s’acabarà imposant el criteri del fiscal general, que veu perfectament amnistiable la malversació en els casos relacionats amb el procés que la fiscalia ha analitzat.

Tensió i expectatives

La tensió de les últimes setmanes, amb informes i decrets contraris, ha fet pujar la cotització d’una Junta de Fiscals que encara pot desfermar més la guerra interna a la Fiscalia.

Desenvolupament de la reunió

La reunió s’iniciarà a dos quarts de deu del matí i es preveu que serà «llarga». De fet, s‟aplicarà l‟article 27 de l‟Estatut Orgànic de la Fiscalia. Aquest article ordena que si un fiscal rep una ordre dels seus superiors que consideri contrària a la llei o que cregui improcedent elevarà un informe raonat al seu cap, i si considera que no s’han atès els seus plantejaments presentarà la qüestió a la Junta de Fiscals. Per tant, va ser invocat pels quatre fiscals i acceptat pel fiscal general.

Així, seguint aquest article, els 38 fiscals -37 més el fiscal general- poden intervenir a la reunió, sense límit de temps i per ordre invers de nomenament, del més nou al més antic. El debat ha d?acabar amb la votació que s?espera que sigui «molt igualada». Si García Ortiz no obté una majoria, pot acabar imposant el criteri. Fonts de la Fiscalia assenyalen que el criteri una vegada acabada la Junta, però abans d’aixecar la sessió. És a dir, no esperarà a esgotar el termini que li ha atorgat la sala penal del Tribunal Suprem, que acaba demà.

Possible escenari i conseqüències

Segons el que estableix larticle 27, en el cas dimposar el seu criteri, García Ortiz haurà de presentar un escrit raonat per eximir de forma expressa els quatre fiscals del Suprem de les responsabilitats que poden derivar del compliment del seu ordre. També signarà, com a fiscal general, directament, l’escrit demanant l’aplicació de l’amnistia, i previsiblement aplicarà l’última potestat que li permet l’article 27 i –tal com us han demanat els quatre fiscals del Suprem- els apartarà del cas i n’encarregarà la defensa de la posició a altres fiscals, que es mostrin dacord amb el seu criteri.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00