Inici » La ministra del Govern de centre-dreta Dominique Faure i les eleccions franceses

La ministra del Govern de centre-dreta Dominique Faure i les eleccions franceses

by PREMIUM.CAT
una dona de peu en un podi amb les mans al davant i altres persones darrere d'ella i un micròfon davant d'ella, Évariste Vital Luminais, foto real, una foto d'estoc, les automatistes

La ministra del Govern de centre-dreta Dominique Faure a les eleccions franceses

La ministra del Govern de centre-dreta Dominique Faure va participar a les eleccions franceses i va quedar tercera a la seva circumscripció a la primera volta. Va ser superada pels candidats de l’extrema dreta i del Partit Socialista.

La segona volta i les opcions de la ministra Faure

En la segona volta de les eleccions, la ministra Faure tenia dues opcions. Podia mantenir la seva candidatura i augmentar les possibilitats que el candidat ultra de Le Pen resultés elegit. O bé, podia retirar-se i donar suport al candidat del Front Popular, amb qui compartia la defensa dels valors democràtics i republicans. Finalment, la ministra Faure va decidir retirar-se i demanar explícitament el vot per al candidat socialista, que va ser elegit derrotant l’extrema dreta.

Una comparació amb la política espanyola

Per entendre millor aquesta situació, podem imaginar una demarcació espanyola on els candidats de Vox i del PSOE queden en primer i segon lloc. En aquest escenari, el candidat del PP, que ha quedat tercer, es retiraria i faria campanya per tal que el candidat del PSOE guanyés i derrotés l’extrema dreta. Però a Espanya, el que veiem és el contrari. El PP s’alia amb Vox i els fa entrar a governs i ajuntaments arreu on sumen majoria.

La diferència entre la dreta europea i el Vox-PP espanyol

La diferència entre la dreta democràtica a Europa i el Vox-PP a Espanya no és que la dreta europea sigui menys de dretes que el PP espanyol. Comparteixen grup parlamentari al Parlament Europeu. La diferència rau en la cultura de defensa de la democràcia que existeix a Europa i que la dreta espanyola, senzillament, no té. Mentre la dreta europea condemna sense subterfugis el nazisme i el feixisme, la dreta espanyola encara està fent el saltimbanqui respecte al franquisme.

La situació a França i altres països

A França, gràcies al Nou Front Popular, que és la unitat de totes les esquerres per fer front a l’extrema dreta, s’estan prenent mesures per evitar que aquesta pugui guanyar poder. A Espanya, també hi ha hagut un front progressista i democràtic liderat pel Partit Socialista i pel president Pedro Sánchez. A més, recentment, el Partit Laborista a Gran Bretanya ha aconseguit una victòria aclaparadora. Tot això ens dóna una llum d’esperança davant l’onada ultra que pretén imposar-se a Occident. L’esquerra està dempeus.

La importància de la situació a Catalunya

És important destacar que Catalunya ha de seguir aquesta tendència cap a la defensa de la democràcia. Després de tenir un govern d’esquerres a Espanya, així com a Gran Bretanya i França, és el moment que tots els partits progressistes s’uneixin per defensar la democràcia i frenar l’extrema dreta. A Catalunya, la suma del PSC, ERC i els Comuns disposa de la majoria absoluta al Parlament, per tant, l’acord és més fàcil de realitzar que en altres llocs.

Conclusió

La ministra del Govern de centre-dreta Dominique Faure ha estat un exemple de com la dreta democràtica a Europa actua per defensar la democràcia i evitar que l’extrema dreta guanyi poder. Aquesta és una diferència clara amb el Vox-PP espanyol, que s’alia amb l’extrema dreta en lloc de combatre-la. És important que aquesta tendència es mantingui i que Catalunya també s’uneixi a aquesta defensa de la democràcia.

Referències

Font: ‘Curs de llengua catalana – Departament de Justcia’

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00