Fins fa poc, la majoria de les feines es basaven només en un intercanvi de serveis per un import econòmic al final de mes, és a dir, una simple transacció empresa-empleat. Però aquest model ha quedat superat pel que avui coneixem com a salari emocional.
Què és el salari emocional?
Segons l’estudi Employer Brand Research de Randstad, a Espanya el salari és el primer factor que es té en compte a l’hora de triar i acceptar una feina. Però un bon salari no és l’únic que motiva una persona i moltes vegades tampoc el més important. Segons la guia El salari emocional: Com reforçar la teva proposta retributiva, elaborada per Sodexo Beneficis i Incentius, el 40% de la població espanyola preferiria renunciar a un augment de sou a canvi de mesures que no suposin un cost per a l’empresa.
Però el salari emocional no és cap novetat, ni molt menys. En realitat, el concepte és molt vell i sempre ha estat reservat a càrrecs directius o gerencials. Que si un vehicle d’empresa, sessions de coaching, accés a clubs exclusius, incentius per objectius, stock options…, fórmules imaginatives per generar satisfacció i fidelitzar el talent.
Quins són els beneficis del salari emocional?
Inspirant-se en les grans empreses de Silicon Valley, avui veiem moltes empreses que apliquen per a la major part dels seus treballadors mesures en aquest sentit. Des de fomentar la flexibilitat laboral, amb horaris d’entrada i sortida amplis, fins a la implantació del treball híbrid amb la normalització del teletreball, suports per al creixement professional, formació i plans de carrera, activitats lúdiques per promoure una vida saludable i sana (espais per a fer esport, fruita fresca, tallers de mindfulness, sessions de psicologia…), la possibilitat de portar animals de companyia, programes corporatius de voluntariat, serveis de llar d’infants, mútua de salut, tiquets restaurant… i també crear espais de treball diàfans i lluminosos que estimulin la creativitat i el sentiment de pertinença. En definitiva, una forma no monetària de demostrar que els treballadors són el principal i veritable valor de l’empresa.
Diferents estudis confirmen que el salari emocional té un impacte positiu en els nivells de productivitat i eficiència, degut precisament a la influència que tenen la iniciativa i el compromís dels treballadors en el compliment dels objectius organitzatius. Així ho avala l’estudi State of the Global Workplace de Gallup: un major compromís dels treballadors es tradueix en un augment del 21% de la rendibilitat i del 17% de la productivitat de l’empresa.
Quins són els reptes del salari emocional?
No obstant això, sovint moltes d’aquestes iniciatives ignoren un element clau per al benestar en el treball: el bon ambient laboral. Això no s’aconsegueix ni posant una taula de ping-pong ni amb una safata plena de fruita de temporada. Això implica moltes vegades canviar l’estil de gestió i impulsar una cultura interna de reconeixement per la feina ben feta. Potenciar un ambient de treball lliure de toxicitat, on hi hagi comunicació bidireccional, autonomia i escolta activa.
De fet, no és sinó la combinació de diferents factors el que cultiva i reforça el compromís i el sentiment de pertinença del capital humà. Un ambient laboral sa, incentius emocionals i, per descomptat, una retribució que la persona consideri adequada. Si el salari és totalment insuficient, de què serveix tenir un gimnàs a l’empresa o barra lliure de càpsules de Nespresso?
Tots funcionem de la mateixa manera: necessitem tenir les necessitats més bàsiques cobertes per passar a un nivell superior de prioritats. I aquí llanço una pregunta: quines són les principals motivacions de les persones en la recerca de feina? La teoria del psicòleg nord-americà Maslow és una de les tècniques més innovadores en l’àmbit laboral, i sobretot des de que han irromput amb força factors essencials com la conciliació i la salut mental, o fenòmens relativament nous com La Gran Renúncia (els treballadors que ja no es queixen, simplement se’n van) i el burnout (o síndrome d’esgotament professional). En poques paraules, el gran desafiament de les empreses és fer valdre les condicions i l’ambient de treball.
Conclusió
Un bon salari ho és tot? Preferiu un salari alt en detriment de compensacions emocionals? Renunciaríeu a una part del sou per una jornada laboral de quatre dies? Totes les respostes, siguin quines siguin, són perfectament legítimes i respectables. Ara bé, una cosa és indiscutible arreu i per a tothom: el salari emocional esdevé irrellevant quan el treballador no aconsegueix un nivell d’ingressos monetaris suficient per a satisfer les seves necessitats. Comencem per aquí.