Un somni fet realitat per les mares i els pares del poble
A Catalunya, cada cop hi ha més poblacions que compten amb escoles pròpies, però encara hi ha molts pobles, sobretot els de menor grandària, que no disposen de centres educatius al seu territori, la qual cosa fa que les famílies hagin de buscar solucions per portar els seus fills i filles a l’escola. Aquesta era la situació de Saldes (Berguedà), però, 14 anys després que la clausuressin per manca d’alumnes, les famílies del poble han aconseguit que l’Ajuntament la torni a obrir: “Portàvem molt de temps lluitant per això i finalment ho hem aconseguit”, diu la Mònica Brosel, una veïna de Saldes. Ella té una filla gran que depèn del taxi per anar a l’escola a Vallcebre, a 23 minuts amb cotxe de Saldes, i això els comporta un maldecap com a família: “El tema del taxi era un problema per a nosaltres, amb les carreteres que hi ha”, explica la mare, que afegeix que, malgrat que estan “agraïts a Vallcebre, tenir l’escola al poble és un luxe”.
Per això, davant d’aquesta realitat, molts dels pares i mares que havien de dur els seus fills a escola fora del municipi. “Les famílies que ens volem quedar aquí volem que hi hagi gent, que la gent vingui a viure aquí, i sobretot mantenir-la aquí”, comenta la Violant González, una altra de les mares contentes per la decisió del consistori de reobrir l’escola. La finalitat d’aquesta mesura del govern municipal és intentar consolidar la població dins del poble i atreure noves famílies per evitar que quedi despoblat: “Si es donen facilitats perquè vingui gent amb fills, els nostres fills estaran amb més nens, i al final el que vols és que els nens tinguin amics, una colla, com més gran millor”, raona González. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament ha decidit ampliar “l’espai familiar” per convertir-lo en centre educatiu de cara al proper curs.
Impulsar habitatge assequible
Saldes creu que reobrir l’escola no és l’única forma d’aconseguir captar noves famílies al poble i garantir que les que ja hi viuen actualment no marxin. És per això que, per facilitar l’arribada de joves, l’Ajuntament ha anunciat també que impulsarà habitatge assequible: “Hem començat a rehabilitar els pisos antics on vivien el metge, els mestres, el forestal, per poder oferir a la gent jove o famílies que venen de fora uns pisos dignes per viure”, afirma l’alcaldessa del municipi, Dolors Jiménez. Segons explica, en qüestió de setmanes sortiran a licitació dos pisos en els quals es prioritzaran les famílies que tinguin criatures petites i que vulguin instal·lar-se a Saldes.