Inici » Un ‘thriller’ de denúncia marca el debut novel·lístic de Clàudia Pujol

Un ‘thriller’ de denúncia marca el debut novel·lístic de Clàudia Pujol

by PREMIUM.CAT

Hi ha escriptors que es troben amb històries reals que semblen ficció i que els inspiren per crear les seves novel·les. Un exemple recent i destacat és el de Les defenses (2017), on Gabi Martínez relata amb habilitat la història del metge que va sofrir la mateixa malaltia mental que estudiava.

La periodista Clàudia Pujol ha fet quelcom semblant a la seva primera novel·la, No et refiïs dels teus records (Columna), que avui presenta a les set de la tarda al centre El Foment de Girona, acompanyada de Cristina Masanés.

Una trama que combina xarxes socials, neuromàrqueting i conspiracions

La novel·la de Pujol és un ‘thriller’ de denúncia que reflexiona sobre el poder de les xarxes socials i el negoci del neuromàrqueting. La trama no es basa en el que un desconegut li va explicar a l’autora, però sí que el recrea com a protagonista.

Samuel Heras és un jove obsessionat per les teories de la conspiració i que pateix un trastorn obsessivocompulsiu. Un dia, es posa a enviar esqueles a través d’Instagram als seus seguidors. El que sembla una broma de mal gust es torna una tragèdia quan els destinataris de les necrològiques moren en les dates anunciades.

Aquesta part de la història recorda la genial novel·la d’Andrei Kurkov Muerte con pingüino (2018), on un buròcrata avorrit que ha adoptat un pingüí del zoològic i el té a casa, es dedica a escriure, amb antelació, esqueles de personalitats per a un diari. El problema sorgeix quan les personalitats moren.

La història de Pujol transcorre a la Garrotxa i no a Rússia. I la trama apunta al ‘thriller’ científic. Si Heras no és el culpable, qui està darrere d’aquestes morts? El jove i els Mossos d’Esquadra, per separat, s’enfrontaran a una partida inquietant que acabarà tenint una dimensió global i de la qual seran simples peons.

Un personatge que buscava un autor

Un desconegut, amb trastorn obsessiu compulsiu, va contactar amb Clàudia Pujol assegurant que, després de llegir alguns llibres seus, tenia una idea per fer un llibre. I van quedar. “Em vaig trobar amb un personatge que buscava un autor perquè escrivís una història”, explica Pujol. Tot i que la idea no li va convèncer, sí que ho va fer el seu perfil, una persona amb TOC que precisament “no podia escriure ell mateix la novel·la perquè no es podia concentrar i dubtava tota l’estona”. Per això, Pujol va tardar a començar-la, però dotze anys després, aquell personatge està recreat com a protagonista de No et refiïs dels teus records.

L’acció passa a la Garrotxa (Pujol és olotina), inspirant-se en llocs reals. Hi ha dos personatges principals i en bona part oposats, el Samuel i la Sibel, la seva parella. “Mentre que ell és analític i una mica arrogant, ella és més sincera”, descriu Clàudia Pujol. Tot i això, l’autora aclareix que “és una obra molt coral”, on a més de mossos investigant hi ha la presència del forense mediàtic Narcís Bardalet, que l’autora coneix bé després d’haver fet junts alguns llibres.

El personatge principal, a més, és apicultor, com la persona que la va contactar, i per això les abelles tenen un paper molt important a la història.

Uns temes que preocupen l’autora

Altres temes que Pujol incorpora a la trama són les xarxes socials i el neuromàrqueting, dos aspectes que la inquieten i dels quals s’ha documentat durant els últims anys. “No és ciència-ficció, ja està passant”, afirma. Pujol ja està pensant en una continuació.

Clàudia Pujol i Devesa (Olot, 1976) dirigeix la revista de divulgació històrica Sàpiens des del 2011. És coautora de llibres d’història com ara La guerra de Cuba (2000) i Dissidents (2007) i autora de llibres de temàtica negra, com Diari d’un forense (2007) i En l’escena del crim (2010).

You may also like

Un ‘thriller’ de denúncia marca el debut novel·lístic de Clàudia Pujol

by PREMIUM.CAT

Una història real que inspira una ficció

Hi ha escriptors que reben la visita d’algú que els diu que té una història real que mereix ser convertida en una novel·la. Això li va passar a Gabi Martínez, que va escriure Les defenses (2017), una obra on relata la vida del metge que va sofrir la mateixa malaltia mental que estudiava. Algo semblant li va succeir a la periodista Clàudia Pujol, que ara publica la seva primera novel·la, No et refiïs dels teus records (Columna), que avui presenta a les set de la tarda al centre El Foment de Girona, amb la companyia de Cristina Masanés.

La novel·la de Pujol és un ‘thriller’ que alerta sobre el poder de les xarxes socials i el negoci del neuromàrqueting. El protagonista no és un personatge inventat, sinó que està basat en algú que va contactar amb l’autora fa anys. Es tracta de Samuel Heras, un jove obsessionat amb les teories de la conspiració i que té un trastorn obsessivocompulsiu. Samuel comença a enviar esqueles als seus seguidors d’Instagram com a broma, però la cosa es complica quan els destinataris comencen a morir en les dates anunciades.

Un joc mortal a escala global

Aquesta part de la història recorda la genial novel·la d’Andrei Kurkov Muerte con pingüino (2018), on un funcionari avorrit que té un pingüí com a mascota, es dedica a escriure esqueles anticipades de personalitats per a un diari. El problema sorgeix quan les personalitats moren de veritat. La diferència és que la novel·la de Pujol transcorre a la Garrotxa i no a Rússia. I que la trama té un component científic. Si Samuel no és el culpable, qui està darrere d’aquestes morts? Samuel i els Mossos d’Esquadra, per separat, s’enfrontaran a una partida inquietant que acabarà afectant el món sencer i on ells seran simples peons.

Un personatge que buscava un autor

Clàudia Pujol explica que tot va començar quan un desconegut, amb trastorn obsessiu compulsiu, la va cridar per dir-li que havia llegit alguns dels seus llibres i que tenia una idea per fer-ne un altre. Van quedar i Pujol es va trobar amb un personatge que li va demanar que escrivís una història. Tot i que la idea no la va convèncer, sí que ho va fer el seu perfil, una persona amb TOC que no podia escriure ell mateix la novel·la perquè no es podia concentrar i dubtava constantment. Per això, Pujol va tardar a posar-s’hi, però dotze anys després, aquell personatge és el protagonista de No et refiïs dels teus records.

Una obra coral amb temes d’actualitat

La novel·la transcorre a la Garrotxa (Pujol és d’Olot), inspirant-se en llocs reals. Hi ha dos personatges principals i oposats, el Samuel i la Sibel, la seva parella. Pujol diu que “mentre que ell és analític i una mica arrogant, ella és més bona”. Però també destaca que “és una obra molt coral”, on hi ha altres personatges com els mossos que investiguen o el forense mediàtic Narcís Bardalet, amb qui l’autora ha col·laborat en alguns llibres. El personatge principal, a més, és apicultor, com la persona que la va contactar, i per això les abelles tenen un paper important a la història. Altres temes que Pujol tracta a la novel·la són les xarxes socials i el neuromàrqueting, dos aspectes que la preocupen i dels quals s’ha documentat durant els últims anys. “No és ciència-ficció, ja està passant”, afirma. Pujol ja està pensant en una continuació.

Sobre l’autora

Clàudia Pujol i Devesa (Olot, 1976) és la directora de la revista de divulgació històrica Sàpiens des del 2011. Ha escrit llibres d’història com La guerra de Cuba (2000) i Dissidents (2007), juntament amb altres autors. També ha publicat llibres de temàtica negra, com Diari d’un forense (2007) i En l’escena del crim (2010). No et refiïs dels teus records és la seva primera novel·la.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00