Inici » Alerta sobre l’arsènic a l’arròs: Què hauries de saber?

Alerta sobre l’arsènic a l’arròs: Què hauries de saber?

by PREMIUM.CAT
un bol d'arròs i un paquet de tiges de blat sobre una taula amb una cullera de fusta i una cullera de fusta, Cao Zhibai, gra pesat, una foto d'estoc, samikshavad

Un nou estudi revela nivells d’arsènic preocupants

Recentment, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha divulgat troballes alarmants en relació amb la quantitat d’arsènic en diversos tipus d’arròs. Aquest metal·loide, que es troba a l’arròs a causa de la manera com la planta l’absorbeix del sòl i l’aigua, està vinculat a múltiples problemes de salut seriosos, entre ells, alteracions a la pell, dificultats metabòliques, risc de diabetis, malalties del cor i, en casos extrems, càncer.

Detalls de l’anàlisi i les troballes

L’estudi realitzat per l’OCU va abastar 136 mostres d’arròs que es poden trobar als supermercats, per avaluar els nivells d’arsènic presents a cadascuna. Dels resultats obtinguts, es destaca que l’arròs integral és la varietat amb més concentració, aconseguint una mitjana preocupant de 131 micrograms per kg.

Comparació de varietats d’arròs

L’anàlisi discrimina entre diferents tipus d’arròs examinats. L’arròs vaporitzat va emergir com l’opció més segura, contenint només 38 micrograms per kg. En contrast, l’arròs blanc de gra llarg va registrar una mitjana de 49 micrograms per kg i la de gra curt va assolir els 54 micrograms per kg. També es van documentar nivells de 59 i 60 micrograms per kg per a l’arròs basmati i el precuinat, respectivament.

Recomanacions per al consum d’arròs

A partir d’aquests resultats, l’OCU suggereix que un adult de 75 kg podria consumir fins a 171 g d’arròs integral i 162 g de tortitas d’arròs diàriament sense excedir els límits de seguretat. Tot i això, aquestes quantitats solen ser superiors al que se serveix típicament en una porció, que sol ser d’aproximadament 60 g.

La situació dels nens i les farinetes

El risc s’aguditza en nens i adolescents a causa del menor pes corporal. Un nen que pesi 10 kg podria, en teoria, consumir només 3 g d’arròs integral o 2,7 g de coques diàries. A això se suma el descobriment que certes farinetes de cereals per a nadons també presenten nivells d’arsènic que podrien posar en risc els més petits.

La toxicitat de l’arsènic i el seu origen

L’arsènic és conegut per ser un dels deu compostos químics més perjudicials per a la salut pública. Tot i la seva presència natural a l’entorn, especialment al terra i l’aigua, la seva acumulació a l’arròs és alarmant. Aquest element es presenta en dues formes: inorgànica i orgànica, i la primera és la més perillosa i predominant en els cultius d’arròs.

Impacte de l’arsènic a la salut pública

L’exposició a l’arsènic inorgànic ha estat associada amb nombrosos problemes de salut, com ara dany cutani, trastorns metabòlics, diabetis, afeccions cardiovasculars i, en darreres instàncies, càncer. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat l’arsènic com un dels agents més riscos per a la salut actualment.

Conclusions i canvis a la dieta

Davant de les troballes, l’OCU emfatitza la importància de diversificar la dieta per reduir riscos i aconsella no basar-se exclusivament en l’arròs. Se suggereix optar per varietats amb menors concentracions d’arsènic, com l’arròs vaporitzat o el basmati, i evitar les opcions més problemàtiques com l’integral i les tortitas.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00