Introducció
Durant els últims dos anys, hem presenciat un cicle d’escalada dels tipus d’interès que ha tingut un impacte significatiu en les persones hipotecades a l’Estat i a la Unió Europea. Les restriccions al crèdit imposades pel Banc Central Europeu per controlar l’espiral inflacionista han provocat un augment important en les quotes de retorn dels préstecs hipotecaris. Aquestes pujades han suposat un increment de fins a 8.000 euros en el cost total d’un finançament per a habitatge regular en alguns casos.
La decisió del Banc Central Europeu
Recentment, el Banc Central Europeu ha pres una decisió que ha captat l’atenció dels consumidors. Després d’una dècada, l’institut emissor comunitari ha decidit abaixar els tipus d’interès (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/). Tot i això, els efectes immediats d’aquesta decisió sobre les hipoteques no seran gaire notables. Les previsions del sistema bancari ja havien tingut en compte aquest alleugeriment de la càrrega monetària en els préstecs.
El paper de l’oferta i la demanda
Malgrat la baixada dels tipus d’interès, els preus de l’habitatge continuaran augmentant a causa de l’escassetat d’oferta. Segons els experts, l’oferta limitada és el principal factor que manté els preus ajustats en l’actualitat. Això significa que el parc d’habitatge disponible serà el que determinarà els costos i els fluxos d’operacions. Després de dos anys de retrocés, encara és incert si el nombre de transaccions augmentarà i si el mercat immobiliari tornarà a créixer.
Conclusió
En resum, el cicle d’escalada dels tipus d’interès ha tingut un impacte significatiu en les persones hipotecades. Tot i la recent baixada dels tipus d’interès, els efectes immediats no seran gaire notables i els preus de l’habitatge continuaran augmentant a causa de l’escassetat d’oferta. Caldrà seguir de prop l’evolució del mercat immobiliari per veure si es produeixen canvis en el nombre de transaccions i si el sector torna a créixer (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/).