Inici » El repte de trobar i mantenir feina

El repte de trobar i mantenir feina

by PREMIUM.CAT

La importància de la inserció laboral

La coordinadora d’inserció laboral de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Amèlia Clara, destaca la importància de trobar i mantenir feina per a les persones en situació de vulnerabilitat. Clara, que és presidenta i cofundadora de la cooperativa Femarec, ha dedicat més de 30 anys a l’orientació laboral i a la inserció social, laboral i cultural de col·lectius en risc d’exclusió.

El paper del tercer sector en l’orientació laboral

L’orientació laboral i l’acompanyament en la inserció laboral són tasques que han estat realitzades principalment per entitats del tercer sector. A Catalunya, els col·lectius més vulnerables són els que actualment pateixen més l’atur. Les persones que no són vulnerables tenen altres recursos per tornar a entrar al mercat de treball, mentre que les persones en situació de vulnerabilitat necessiten el suport de les entitats sense ànim de lucre per aconseguir la seva integració.

El repte de mantenir la feina

Mantenir la feina és un repte per a moltes persones en situació de vulnerabilitat. Hi ha diversos factors que poden afectar la seva capacitat de mantenir-se en un lloc de treball, com ara les dificultats per pagar el transport o les càrregues familiars sense suport. A més de les barreres laborals, també hi ha barreres socials i socioeconòmiques que cal superar. Per això, és important que l’acompanyament en la inserció laboral vagi més enllà de la simple trobada de feina i ofereixi un suport personalitzat.

La importància de l’orientació laboral en un context d’atur estructural

En un context d’atur estructural, l’orientació laboral és més important que mai. És necessari intensificar l’acompanyament per evitar que sempre siguin les mateixes persones les que entren i surten del mercat de treball. Un estudi realitzat per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a l’Estat espanyol mostra que tenir una feina no garanteix els ingressos necessaris per sortir de la pobresa. És per això que l’orientació laboral ha de ser un suport constant per a les persones en situació de vulnerabilitat.

La reforma del SOC i el paper dels nous orientadors laborals

La reforma del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha posat l’orientació laboral com a pilar principal. Tot i que és positiu que s’hagi reconegut la importància d’aquesta tasca, encara cal veure com s’aplicarà i quin serà el paper dels nous orientadors laborals. És fonamental resoldre el problema del finançament basat en subvencions, ja que això afecta directament les entitats, els professionals i, sobretot, l’atenció a les persones. Cal garantir que es pugui oferir un suport adequat i de qualitat.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00