El Departament d’Estadística informa de la baixada de l’IPC
El Departament d’Estadística ha informat aquest dimarts que la inflació a Catalunya ha baixat al 4,1% al març. Aquesta dada és un càlcul basat en les dades parcials, ja que només s’han pogut actualitzar les dades del 93% dels productes de la cistella de la compra. Per als productes restants, s’ha utilitzat la informació del mes de febrer. Caldrà esperar a la dada definitiva, que es farà pública el 15 d’abril, per saber si coincideix amb aquesta estimació preliminar.
Una tendència a la baixa des d’agost
La xifra de l’IPC a Catalunya ja mostra una tendència a la baixa des del passat agost. Durant aquest període, l’índex ha anat disminuint progressivament. Al febrer, l’IPC es situava en un 4,3%, i ara al març ha baixat dues dècimes més, fins al 4,1%. Cal remuntar-se al febrer del 2022 per trobar una dada més baixa, que va ser del 4%.
Factors que influeixen en la baixada de l’IPC
Segons el Departament d’Estadística, aquesta baixada de l’IPC a Catalunya es deu principalment al grup d’Aliments i begudes no alcohòliques, que han frenat l’increment dels seus preus. No obstant això, hi ha altres factors que estan exercint pressió a l’alça sobre l’IPC, com ara l’augment dels preus dels combustibles i de l’electricitat. Els preus a les benzineres han augmentat durant el mes de març, especialment amb la proximitat de les vacances de Setmana Santa. A més, les tarifes de FEDA (Federació Elèctrica d’Andorra) van incrementar al gener, la qual cosa ha tingut un impacte en la comparativa amb l’any passat.
Comparativa amb altres països
La dada de l’IPC a Catalunya és sensiblement més elevada que la dels països veïns. A Espanya, l’índex avançat és del 3,2%, amb un augment de quatre dècimes impulsat pel retorn al 21% de l’IVA en la tarifa elèctrica. A França, la diferència és encara més gran, ja que l’índex avançat apunta a una forta disminució de set dècimes respecte al mes de febrer, quedant en un 2,3%.