El selectiu espanyol aconsegueix el seu millor nivell des de principis d’any en una sessió marcada pel BCE i els indicadors econòmics
L’IBEX 35 ha començat la jornada d’aquest dijous amb un impuls de més del 0,5% que l’ha situat a prop dels 10.200 punts, el seu nivell més alt des del passat 8 de gener, en un dia on els inversors han estat atents a les minuts de l’última reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) i a la presentació de resultats empresarials. Entre ells, els de Telefónica, Iberdrola i Repsol.
Repsol, el valor més destacat de l’IBEX, seguit de Grifols i Santander
Repsol, de fet, ha estat el líder de les alces de l’IBEX amb més d’un 5%, després d’anunciar un resultat net de 3.168 milions d’euros el 2023, el que suposa una reducció del 25,5% respecte als 4.251 milions d’euros obtinguts a l’exercici anterior, segons ha informat la companyia, que ha llançat aquest dijous a més un nou pla estratègic per al període 2024-2027, que ha agradat al mercat.
La firma ha comunicat que retribuirà aquest any un 30% més als seus accionistes, fins a un extra de 30 cèntims per títol que augmenta el dividend fins als 90 cèntims. Amb això repartirà 1.095 milions d’euros el 2024, una xifra que es compromet a incrementar a un ritme del 3% anual fins a distribuir 4.600 milions d’euros en efectiu en dividends fins a 2027.
Darrere de Repsol, s’han situat Grifols, que ha guanyat un 2,3% i Santander, que ha pujat un 1,2%. La major part de les companyies han cotitzat en positiu en els primers moments de la sessió i només Iberdrola, Enagas i Naturgy han registrat descensos d’entorn del 0,5%.
Telefónica i Iberdrola també presenten els seus resultats del 2023
En l’àmbit empresarial, Telefónica ha informat abans de l’obertura del mercat madrileny la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que va tancar el 2023 amb unes pèrdues comptables de 892 milions d’euros, després de la dotació de l’ERO a Telefónica Espanya i el deteriorament del fons de comerç a la seva filial del Regne Unit.
Per la seva banda, Iberdrola també ha comunicat que va aconseguir un benefici rècord de 4.803 milions d’euros l’any 2023, el que representa un augment del 10,7% respecte a l’exercici anterior i pulveritzar així els seus beneficis de 4.339 milions d’euros de fa un any.
Els inversors també estan pendents de la inflació de l’eurozona i els PMI
A més de l’allau de resultats, els inversors també han estat pendents en aquesta jornada de la dada d’inflació de l’eurozona corresponent al mes de gener i de la publicació d’una bateria de PMI manufacturer, compost i de serveis de França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i l’eurozona.
Les principals Borses europees han obert aquest dijous amb signe positiu, amb Frankfurt pujant un 1,21%; Milà i París, un 1,02%, respectivament, i Londres, un 0,43%.
En l’obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 0,42%, fins als 83,38 euros, mentre el de Texas se situava en 78,26 euros, un 0,45% més. I al mercat de divises, la cotització de l’euro davant el dòlar avançava fins als 1,0853 ‘bitllets verds’, mentre que al mercat de deute l’interès exigit al bo espanyol a 10 anys pujava fins i tot 3,370%.