L’Auge dels Unicorns: Un Fenomen Global
En un món tecnològic en evolució constant, els unicorns han sorgit com un símbol d’innovació i creixement sense precedents. Des del 2018, Europa ha presenciat un augment exponencial en la creació d’aquestes empreses emergents valorades en més de mil milions de dòlars. A l’apogeu del 2021, el nombre d’unicorns es va disparar a un sorprenent 787, fet que va marcar una fita en el panorama empresarial europeu.
El Descens dels Unicorns: Un Any de Reptes
Tot i això, l’any 2022 va comportar un canvi de rumb. La creació d’unicorns es va desplomar, juntament amb la inversió en empreses emergents. Aquest descens es va atribuir en gran mesura a la caiguda del finançament, cosa que va dificultar que les empreses emergents arribessin a les valoracions necessàries per obtenir l’estatus d’unicorn. A més, algunes empreses que havien aconseguit aquesta fita van ser destronades, perdent la seva cobejada designació.
Unicorns a Espanya: Un Panorama Incert
En el cas d Espanya, el nombre d unicorns és un tema de debat. Alguns informes suggereixen que n’hi ha cinc, mentre que altres afirmen que n’hi ha set o fins i tot deu. Aquesta discrepància és deguda a la naturalesa de les empreses unicorn, que no cotitzen a la borsa i tenen menys de deu anys d’antiguitat. Com a resultat, algunes empreses poden haver assolit l’estatus d’unicorn en el passat, però ja no el mantenen a causa de la venda d’accions o la pèrdua de valoració.
La Manca de Representació Femenina: Un Desafiament Persistent
Enmig del creixement sorprenent dels unicorns, una preocupació persistent ha estat la manca de representació femenina. A Espanya, només una de cada cinc fundadores d’empreses emergents és dona, i aquesta xifra encara és més baixa en el cas dels unicorns. Cap empresa espanyola liderada per una dona ha assolit l’estatus d’unicorn, i entre les deu empreses valorades en més de mil milions de dòlars no hi ha cap CEO femenina.
Experiències Personals: Superant Barreres
Mireia Trepat, cofundadora de Freshly Cosmetics, ha compartit les seves experiències com a dona en un lloc de lideratge a la indústria tecnològica. Reconeix que ha tingut oportunitats per adquirir experiència, però també assenyala la manca de representació femenina i la dificultat de ser presa de debò com a dona jove. No obstant això, expressa optimisme sobre el canvi gradual cap a una inclusió més gran.
Inversió amb Segell Masculí: Una Bretxa de Gènere
La manca de representació femenina també s’estén a l’àmbit de la inversió. A Europa, només el 16% dels socis generals de les empreses de capital risc són dones, i només el 2% del finançament per a empreses emergents es destina a projectes liderats per dones. A Espanya, la mitjana de dones inversores és del 20%.
Venture Partner d’Hans(wo)menGroup, Helena Torras, destaca la necessitat de diferenciar entre business angels dones i sòcies de fons. Tot i que el nombre d’inversores particulars està creixent, la representació de dones en llocs de lideratge en fons d’inversió continua essent baixa.
El Futur de la Representació Femenina: Perspectives Optimistes
Tot i els desafiaments persistents, les perspectives de futur per a la representació femenina en el sector tecnològic són prometedores. Torras creu que les xifres augmentaran, impulsades pel creixent nombre de dones que gestionen grans sumes de diners i la conscienciació més gran sobre la importància de la diversitat de gènere.
La Presència Femenina a les Start-ups Espanyoles
La manca de representació femenina als unicorns i el capital risc no és un fenomen aïllat. A l’ecosistema de start-ups espanyol, els equips fundadors mixts segueixen estant dominats per homes en un 80%, mentre que les start-ups fundades només per homes tenen un 100% de CEO masculins. Per contra, només el 28% de les start-ups fundades només per dones tenen un CEO masculí.
Dones Emprenedores: Educació Superior i Desafiaments de Lideratge
Les dones emprenedores a Espanya destaquen per la seva formació acadèmica. El 15% té un doctorat i el 73% un màster, en comparació del 13% i el 64% dels homes emprenedors, respectivament. Tot i la seva educació superior, Carme Poveda, directora de l’Observatori Dona Empresa Economia (ODEE), assenyala que les dones tenen dificultats per accedir a llocs directius.
Necessitat de Conscienciació i Suport
Poveda destaca la necessitat d’una conscienciació més gran sobre els beneficis de la diversitat de gènere a les empreses. També advoca per mesures per promoure les dones a llocs directius i per donar suport a les dones al sector tecnològic des d’una edat primerenca. Aquests esforços són essencials per crear un ecosistema més inclusiu i equitatiu on les dones puguin assolir el seu màxim potencial.