Inici » La presidència de la Generalitat de Catalunya i el futur polític d’Aragonès

La presidència de la Generalitat de Catalunya i el futur polític d’Aragonès

by PREMIUM.CAT
tres homes asseguts a una taula en una habitació amb micròfons davant d'ells i gent amb vestit i corbata, Évariste Vital Luminais, thierry doizon, una foto microscòpica, les automatistes

El futur polític de Pere Aragonès

Pere Aragonès, el president de la Generalitat de Catalunya i candidat d’ERC el 12-M, ha anunciat que deixarà la política després dels resultats electorals desfavorables dels republicans. Després de la pèrdua de 13 diputats, Aragonès ha assumit responsabilitats i ha decidit abandonar la vida política, tot i que Oriol Junqueras, líder d’ERC, tenia la intenció de continuar liderant el partit (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Amb 41 anys, Aragonès ha estat el president més jove de la Generalitat des de la restauració de l’autonomia catalana.

Les retribucions dels expresidents de la Generalitat

Segons l’estatut d’expresidents de la Generalitat, els expresidents tenen dret a rebre una assignació pública equivalent al 80% del seu salari durant un mínim d’una legislatura i un màxim de la meitat dels anys que van exercir el càrrec (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). En el cas d’Aragonès, això significa que encara tindrà un salari de 136.177 euros com a expresident del Govern. A més, quan es jubili, tindrà dret a rebre una pensió de jubilació equivalent al 60% del seu salari com a president.

Altres beneficis dels expresidents

A més de les retribucions, els expresidents de la Generalitat tenen altres beneficis com un despatx propi, un xofer, un cotxe oficial i tres treballadors a la seva disposició (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). També tenen un pressupost de fins a 60.000 euros per a despeses diverses. Tanmateix, cal destacar que aquest sou és incompatible amb tenir una nòmina en una empresa privada.

Els expresidents anteriors

Els expresidents anteriors de la Generalitat també tenen beneficis similars. Per exemple, el president Montilla va accedir al consell d’administració d’Enagás amb un sou de 175.000 euros. El president Pujol va renunciar a la seva oficina i al títol de Molt Honorable després de la deixa del seu pare (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). El president Maragall va renunciar a causa de l’Alzheimer que pateix des del 2007, però rep una aportació directa de la Generalitat per a la seva malaltia. El president Mas té una pensió vitalícia de 92.000 euros i el president Puigdemont segueix en actiu políticament.

El futur de Pere Aragonès

Amb la decisió de deixar la política, el futur de Pere Aragonès és incert. Després de la seva etapa com a president de la Generalitat, haurà de decidir quin camí seguirà en la seva vida professional. Tot i això, el seu llegat com a president més jove de la Generalitat i el seu paper en la política catalana no seran oblidats (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00