Augment de les agressions en professionals sanitaris
En els últims quatre anys, especialment des de l’inici de la crisi sanitària, s’ha observat un increment de les conductes violentes dirigides als professionals de la salut. El col·lectiu infermer és un dels que manté un contacte més directe amb els pacients i, per tant, són els més afectats per aquest augment de comportaments agressius. A tot Espanya, s’ha registrat un augment de 1.108 agressions, passant de les 1.472 el 2019 a les 2.580 el 2022, representant un creixement del 75%.
Context de les agressions
Les conductes violentes per part dels usuaris es destaquen especialment en el marc de les consultes espontànies o d’urgència als centres de salut, segons una infermera del CAP de Taialà, Mariona Molina. Un estudi realitzat en centres d’atenció primària de Girona i Salt revela que el 79,4% dels participants reporten haver experimentat més actituds agressives en aquests contextos, mentre que el 20,6% restant assenyala més incidents durant les consultes programades.
Diferències en l’àmbit domiciliari
Cap professional de la salut assegura haver estat víctima d’una conducta violenta en l’entorn domiciliari. Ni metges ni infermeres han sofert danys físics greus, amb només un 4,4% informant d’una agressió lleu anual per part dels usuaris.
Anàlisi dels resultats de l’estudi
Els resultats de l’estudi indiquen que les actituds violentes envers els professionals de la salut es produeixen sobretot en visites espontànies o d’urgència, sent les més comunes aquelles que no impliquen violència física. L’enuig per la demora en l’atenció i per discrepàncies amb les decisions del personal sanitari són les reaccions més freqüents, expressades sovint amb una elevació de veu i queixes.
Accions preventives i de suport
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) destaca la necessitat de polítiques preventives més eficaces davant d’aquesta violència laboral. Des de l’Institut Català de la Salut, es proporciona suport actiu als professionals, seguint protocols establerts des del 2007 per abordar situacions de violència. A més, es destaquen les mesures de seguretat implementades als centres de salut i les campanyes de sensibilització contra les agressions als professionals de la salut.
Conclusions
L’estudi posa de manifest la realitat de la violència en l’àmbit laboral dels professionals sanitaris, amb un focus especial en les infermeres. És imperatiu abordar aquesta problemàtica amb mesures preventives efectives i amb un suport continu als treballadors de la salut per garantir un entorn de treball segur i respectuós.