Inici » L’avanç cap a la igualtat de gènere a Catalunya

L’avanç cap a la igualtat de gènere a Catalunya

by PREMIUM.CAT

Introducció

L’avanç cap a la igualtat de gènere s’ha convertit en un tema crucial en la societat actual. A Catalunya, diversos indicadors mostren que encara hi ha desigualtats importants entre homes i dones en diferents àmbits de la vida. Aquest article analitzarà els indicadors d’igualtat de gènere a Catalunya i destacarà les àrees on s’han fet progressos i les àrees on encara hi ha feina per fer.

Formació i mercat laboral

Els indicadors de formació mostren que les dones tenen un nivell formatiu superior als homes a Catalunya. El 58% de les titulacions universitàries són de dones, i les noies joves tenen menys fracàs escolar que els homes. Malgrat això, aquest major nivell formatiu no es tradueix en una reducció significativa de les desigualtats en el mercat laboral. Les dones continuen tenint una bretxa salarial per hora i signen la majoria dels contractes a temps parcial.

Sector TIC i R+D

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la recerca i desenvolupament (R+D) és un àmbit on es detecten majors desigualtats de gènere. Hi ha un baix percentatge de dones que cursen carreres d’Enginyeria i Arquitectura, i la presència femenina en el sector TIC i en la recerca privada és inferior a la masculina. Aquesta situació és preocupant, ja que el sector TIC té un gran potencial de creixement en el futur.

Condicions de vida

En l’àmbit de les condicions de vida, s’observa un augment de la taxa de risc de pobresa femenina en comparació amb la masculina. A més, les dones continuen assumint la major part de les tasques de cura i tenen una bretxa salarial en ocupacions de direcció. Tot i això, s’ha produït una reducció de la diferència entre les pensions mitjanes d’homes i dones.

Empoderament

En l’àmbit de l’empoderament, s’han observat progressos en la presència de les dones en llocs de decisió i influència. Tot i això, encara hi ha una manca de paritat en àmbits com la política, l’empresa i les universitats. La dificultat per compatibilitzar la carrera professional i personal, la pressió competitiva i la cultura patriarcal són alguns dels factors que continuen limitant el progrés de les dones en aquests àmbits.

Conclusions

L’avanç cap a la igualtat de gènere a Catalunya ha experimentat progressos en alguns àmbits, com la formació i l’empoderament. No obstant això, encara hi ha desigualtats importants en el mercat laboral i en el sector TIC i R+D. És necessari continuar treballant per reduir aquestes desigualtats i promoure la igualtat de gènere a tots els nivells de la societat.

You may also like

L’avanç cap a la igualtat de gènere a Catalunya

by PREMIUM.CAT

Els indicadors d’igualtat de gènere a Catalunya

Els indicadors d’igualtat de gènere a Catalunya mostren que, malgrat alguns avenços, encara hi ha desigualtats significatives en diversos àmbits de la societat. Segons un informe presentat recentment per la Cambra de Comerç de Barcelona, la igualtat de gènere s’ha estancat en els darrers vuit anys. L’estudi analitza cinc àmbits clau: formació, mercat laboral, sector TIC i R+D, condicions de vida i empoderament.

Formació i mercat laboral

En el camp de la formació, les dones tenen un nivell formatiu superior als homes, amb un 58% de titulacions universitàries. A més, les noies joves tenen menys fracàs escolar en comparació amb els homes. Malgrat això, aquest major nivell formatiu no es tradueix en una reducció significativa de les desigualtats en el mercat laboral. Les dones continuen patint una bretxa salarial per hora i signen la majoria dels contractes a temps parcial.

Sector TIC i R+D

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la recerca i desenvolupament (R+D) presenta les majors desigualtats de gènere. Hi ha un baix percentatge de dones que cursen carreres d’Enginyeria i Arquitectura, així com una baixa ocupació femenina en el sector TIC i una baixa quota femenina en el personal dedicat a R+D en el sector privat. Aquesta situació contrasta amb la paritat de gènere en el sector públic.

Condicions de vida

En el que fa a les condicions de vida, s’ha observat un augment de la taxa de risc de pobresa femenina en comparació amb la masculina. A més, les dones continuen assumint la major part de les tasques de cura i presenten una diferència significativa en les pensions respecte als homes.

Empoderament

En l’àmbit de l’empoderament, s’ha observat un augment de la presència de les dones en l’àmbit polític, tot i que encara hi ha un llarg camí per recórrer. En l’àmbit empresarial, les dones ocupen una proporció menor de llocs de direcció i continuen patint una bretxa salarial significativa. A les universitats, les dones estan infrarepresentades en les càtedres.

Reptes i propostes per a la igualtat de gènere

Per aconseguir una major igualtat de gènere a Catalunya, cal abordar diversos reptes. És necessari promoure una major presència de les dones en àmbits com el sector TIC i la recerca i desenvolupament. També cal reduir la bretxa salarial i fomentar la conciliació entre la vida professional i personal. A més, és important treballar per canviar els estereotips de gènere i promoure la participació de les dones en l’àmbit polític i empresarial.

Algunes propostes concretes podrien ser canviar el nom d’algunes titulacions per fomentar les vocacions tecnològiques entre les noies, visibilitzar referents femenins en àmbits com la ciència i la tecnologia, i proporcionar un suport adequat per a la conciliació de la vida laboral i personal.

En resum, malgrat els avenços en matèria d’igualtat de gènere a Catalunya, encara hi ha desigualtats significatives en diversos àmbits de la societat. És necessari continuar treballant per aconseguir una major igualtat de gènere i garantir oportunitats iguals per a tothom, independentment del seu gènere.

You may also like

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00