Un nou rècord global
Les dades recents han confirmat que el 2024 s’ha convertit en l’any més càlid documentat, amb temperatures que han superat en 1,5 graus els nivells de l’any 1850, inici de l’era industrial. Aquestes conclusions, extretes del programa europeu Copernicus, posen de manifest una acceleració alarmant de l’escalfament global durant les darreres dècades.
Un futur preocupant
Amb una temperatura mitjana global que ha arribat als 15,1 graus, 0,72 graus per sobre del període 1991-2020, els experts avisen que la tendència és preocupant. Els darrers deu anys han vist com cada un d’ells ha estat inclòs entre els més càlids de la història, amb la possibilitat que els pròxims anys continuïn batent rècords de temperatura.
El paper de l’activitat humana
Els científics del servei climàtic atribueixen aquest augment de temperatures a les accions humanes i insten a adoptar mesures immediates i efectives per frenar la crisi climàtica. ‘Encara tenim l’oportunitat de canviar la trajectòria del nostre clima futur’, ressalten.
Canvis evidents en el clima
L’evidència del canvi climàtic és innegable. Les dades mostren un augment significatiu de les nits tropicals i caloroses, un increment en els dies que superen els 30 graus i una disminució dels dies freds. A més, els mesos més càlids registrats fins ara pertanyen en la seva majoria al segle XXI.
Barcelona en el mapa de les altes temperatures
A nivell local, Barcelona ha viscut un 2024 amb temperatures que no marquen un nou rècord, però que la col·loquen entre els anys més càlids, juntament amb 2022 i 2023. Aquest estiu ha deixat empremta amb un agost històric i una jornada del 30 de juliol on els termòmetres van superar per primera vegada els 40 graus a l’Observatori Fabra.
Reflexions sobre el canvi climàtic
Amb l’escenari actual, es fa evident la necessitat d’una acció col·lectiva i urgent per mitigar els efectes del canvi climàtic. Les dades sobre l’augment de les temperatures no només són un avís, sinó un cridament a la responsabilitat de tots nosaltres en la preservació del nostre planeta per les generacions futures.