Explorant l’Essència del Teatre Verbatim
El teatre verbatim destaca per la seva autenticitat, ja que cada paraula que es presenta prové de vivències reals. Els dramaturgs, com Marta Montiel i Elies Barberà, s’encarreguen de seleccionar i editar testimonis recollits de les veus de persones que han viscut experiències significatives. Amb la seva nova obra, ‘A la deriva’, aquest duo s’endinsa en el delicat tema dels ingressos psiquiàtrics, aportant una perspectiva fresca i honesta sobre la salut mental.
Una Trilogia de Temes Profunds
L’obra ‘A la deriva’ marca el final d’una trilogia que aborda temes difícils i controvertits. La primera entrega, ‘No m’oblideu mai’, es va centrar en el suïcidi juvenil, mentre que ‘Serà el nostre secret’ va tractar els abusos sexuals intrafamiliars. Ara, la tercera part se centra en les complexitats de la psiquiatria, explorant les experiències d’individus que han patit diverses condicions mentals, sempre amb el suport de l’experta Lara Díez Quintanilla, qui aporta la seva formació en psicologia a la dramatúrgia.
Veus que Resonen
En ‘A la deriva’, Montiel i Barberà donen veu a persones de diverses generacions, presentant testimonis que abasten des de les dècades passades fins a l’actualitat. Les vivències de la depressió, l’esquizofrènia i altres trastorns mentals són narrades tant pels afectats com pels seus familiars. Marta Montiel subratlla la importància de no oblidar els familiars, que també experimenten les conseqüències de les malalties mentals.
Històries que Canvien Perspectives
La dualitat de les veus en l’escenari ofereix una nova dimensió a les narratives sobre salut mental. Montiel destaca com les experiències compartides per la persona ingressada i el seu familiar poden transformar la manera en què percebem les dificultats que envolten la salut mental. Històries d’ahir i d’avui es barregen per mostrar l’evolució del tractament i la comprensió de les malalties mentals.
Un Espai per a l’Humor i la Lleugeresa
Malgrat la gravetat dels temes que es tracten, l’espectacle no escatima en moments de lleugeresa. Montiel assenyala que l’humor emergeix de les mateixes experiències dels testimonis, que sovint utilitzen acudits per fer front a la seva realitat. Això proporciona un balanç necessari i permet al públic connectar amb les històries d’una manera més accessible.
Un Viatge que Comença a Barcelona
‘A la deriva’ s’estrena aquest dimecres al Tantarantana, i estarà disponible fins al 25 de maig. Com en les produccions anteriors, s’organitzaran col·loquis amb experts en psiquiatria i psicologia, enriquint l’experiència del públic. L’obra ha recorregut diverses ciutats, i Montiel revela que les reaccions dels testimonis que han assistit han estat profundament emotives, ressaltant l’impacte que té veure la seva història representada en escena.
Un Missatge que Resona
Amb un enfocament respectuós i curós, Montiel i Barberà transformen experiències personals en un art que no només informa, sinó que també provoca reflexió. ‘A la deriva’ no és només una obra de teatre, sinó una invitació a la comprensió i a la conversa sobre la salut mental, un tema que ens afecta a tots. Per a aquells interessats en la salut mental, aquest espectacle és una oportunitat que no es pot deixar passar.