Una inversió multimilionària a l’Aragó
Fa unes setmanes es va anunciar que Amazon té previst invertir 15.700 milions d’euros a l’Aragó per a establir diversos centres de dades. Aquesta inversió suposarà un impuls significatiu per a les comunicacions electròniques contemporànies i es preveu que generi fins a 7.000 llocs de treball. Aquesta decisió d’inversió s’afegeix a altres inversions de menor envergadura que s’han realitzat en diverses regions de l’Estat.
L’impacte de les energies renovables
El president de l’Aragó ha destacat que aquesta decisió d’inversió està estretament relacionada amb la gran presència d’energies renovables a la regió. Aquesta infraestructura de centres de dades necessita una gran quantitat d’energia elèctrica, i la disponibilitat d’energia verda a l’Aragó permetrà satisfer aquesta demanda. Actualment, aquestes infraestructures ja consumeixen aproximadament el 2% de la demanda elèctrica global, i es preveu que aquesta xifra augmenti fins al punt que el consum elèctric dels centres de dades sigui equivalent a la demanda elèctrica total del Japó.
La importància dels contractes de compravenda a llarg termini
Per garantir la disponibilitat d’una gran quantitat d’electricitat, sovint es recorre a la subscripció de contractes de compravenda a llarg termini (PPA, per les seves sigles en anglès). Aquests acords permeten als grans consumidors d’electricitat assegurar-se una potència específica durant un període de temps prolongat. Segons l’Agència Internacional de l’Energia, empreses com Amazon, Microsoft, Meta i Google són les principals subscriptores d’aquests acords en l’àmbit corporatiu, amb una contractació conjunta d’uns 50 GW (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).
El lideratge de l’Aragó en energies renovables
L’Aragó ha estat una de les comunitats autònomes que més ha impulsat les energies renovables en els últims anys. En termes de potència instal·lada, l’Aragó ocupa la tercera posició en termes de desplegament renovable a l’Estat, amb més de 3.000 MW eòlics i 2.000 MW solars instal·lats. Aquesta inversió en energies renovables ha contribuït a la creació de nous llocs de treball i ha posicionat l’Aragó com un referent en aquest àmbit.
La situació de Catalunya en el desplegament renovable
En comparació amb altres regions, Catalunya ocupa una posició més baixa en termes de desplegament renovable. Amb poc més de 150 MW instal·lats, Catalunya representa només el 0,6% de la potència total instal·lada a l’Estat (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Aquesta situació pot dificultar l’atracció d’inversions en activitats que requereixen un consum intensiu d’electricitat. És important que Catalunya augmenti els seus esforços en matèria de desplegament renovable per millorar la seva competitivitat i impulsar l’activitat econòmica.
La importància de les polítiques energètiques
Aquest cas posa de manifest com les decisions de política energètica poden influir en la presència i l’aprofitament dels recursos renovables en un territori. La disponibilitat d’energies renovables pot tenir un impacte directe en les decisions de localització industrial i en la generació d’ocupació (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). És fonamental que les regions impulsin polítiques energètiques que fomentin el desplegament de fonts d’energia renovable i contribueixin a la transició cap a una economia més sostenible.