Panorama General de l’Ocupació
En el tercer trimestre de 2024, la taxa d’ocupació entre la població d’edats compreses entre 15 i 64 anys es xifra en un 83,7%. Aquesta xifra marca una lleugera caiguda de 0,5 punts en comparació amb el mateix període de l’any anterior i una reducció de 0,1 punts respecte al segon trimestre de l’any. Això suposa que aproximadament 53.091 individus es troben ocupats actualment.
Desglossament per Gèneres
En l’anàlisi per sexes, la taxa d’ocupació masculina es manté estable respecte a l’any anterior, amb un increment notable de 0,6 punts en el darrer trimestre. En contraposició, les dones han experimentat una disminució significativa de 1,1 punts en comparació anual, així com una caiguda de 0,8 punts en relació amb els darrers tres mesos.
Situació de la Població Assalariada
La població assalariada, que inclou aquells que perceben un sou regular, s’estima en 43.468 persones, el que representa un 81,9% dels ocupats en el mateix grup d’edat. Aquesta proporció ha experimentat un lleuger creixement de 0,1 punts en comparació amb l’any anterior i un augment de 0,6 punts respecte al trimestre anterior.
Anàlisi de la Taxa d’Atur
Actualment, la taxa d’atur se situa en un 1,7% de la població activa, la qual cosa equival a 925 persones d’entre 15 i 74 anys que es troben sense feina. Aquesta dada indica un augment de 0,5 punts anualment i 0,3 punts en comparació trimestral. En el desglaç per sexes, es pot observar que la taxa d’atur masculí ha augmentat 0,6 punts anualment, mentre que la femenina ha crescut 0,3 punts.
Tendències d’Inactivitat
La taxa d’inactivitat ha mostrat un comportament mixt, amb un augment de 0,1 punts anualment, però una lleugera caiguda de 0,1 punts en comparació trimestral. Actualment, se situa en un 14,9%, que implica que 9.426 persones no participen en el mercat laboral. En el detall per sexes, els homes han vist una disminució de 0,6 punts tant anualment com trimestralment, mentre que les dones han experimentat un increment de 0,9 punts anuals i 0,3 punts trimestrals.
Comparativa Internacional
Comparant les dades laborals amb altres economies, s’observa un panorama variat. Espanya i la Unió Europea, amb 27 estats membres, han experimentat una millora en la taxa d’atur, amb caigudes de 0,7 punts i 0,2 punts respectivament. En contrast, França ha registrat un lleuger increment de 0,1 punts. A nivell trimestral, Espanya ha mostrat un comportament positiu amb una reducció de 0,1 punts, mentre que França ha vist un augment de 0,6 punts, i la Unió Europea ha mantingut la seva taxa d’atur sense canvis.
Reflexions Finals
Les dades presentades reflecteixen un mercat laboral en evolució, amb aspectes tant positius com negatius que requereixen atenció. La variabilitat en les taxes d’ocupació i atur per sexes i regions subratlla la necessitat de polítiques laborals adaptatives que fomentin la inclusió i l’estabilitat laboral per a tots els sectors de la societat.