Decisió Judicial que Impacta a Barcelona
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha pres la determinació d’anul·lar diverses zones de baixes emissions a l’àrea metropolitana de Barcelona, seguint l’exemple de la seva intervenció el març del 2022, quan va bloquejar la restricció a la capital catalana. Ara, el tribunal ha emès quatre sentències que afecten diverses àrees, abastant municipis com l’Hospitalet de Llobregat, el Cornellà de Llobregat, l’Esplugues de Llobregat i el Sant Adrià del Besòs.
Motius darrere de la Sentència
La raó principal que va portar a anul·lar aquestes restriccions és la mateixa que es va esgrimir anteriorment per a la zona de baixes emissions a Barcelona. S’argumenta que aquestes limitacions no tenen una justificació adequada i que la seva severitat representa un problema especialment per a certs grups, com ara treballadors i petits empresaris, que depenen dels seus vehicles i no tenen la possibilitat econòmica d’adquirir alternatives menys contaminants.
Història d’Implementació de Zones de Baixes Emissions
Els governs locals dels quatre municipis esmentats anteriorment van decidir implementar les seves respectives zones de baixes emissions el 2020, igual que la ciutat de Barcelona. Ara, hauran d’optar per revertir aquestes polítiques o ajustar-ne les regulacions per complir els requeriments judicials, seguint el camí que ja va transitar Barcelona l’any passat.
Diferències a l’Impacte entre Municipis
A diferència de Barcelona, on es va permetre que la restricció continués mentre es feien modificacions al projecte, la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és més contundent respecte als municipis de l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià del Besòs . A partir d’ara, no podran restringir la circulació de vehicles contaminants ni imposar multes fins que no s’aprovi una nova regulació municipal.
Dins aquests municipis, l’Hospitalet es veu més afectat ja que la zona de baixes emissions abastava tota la ciutat. En canvi, la mesura a Cornellà només s’aplicava a una petita àrea propera a la Ronda de Dalt. Sant Adrià del Besòs ja ha adoptat una nova ordenança, cosa que evita complicacions, mentre que Esplugues ha decidit apel·lar la sentència, segons informes de premsa, i està esperant un pronunciament del Tribunal Suprem.
Precedent i Context Judicial
Aquest esdeveniment no és aïllat, ja que l?anul·lació de les zones de baixes emissions a Barcelona es va materialitzar després de la denúncia de sis organitzacions locals. El tribunal havia revocat el projecte inicial de l’Ajuntament de Barcelona, dirigit per Ada Colau, i va obligar a tornar les multes que havien estat imposades fins aquell moment. Les restriccions van ser considerades desmesurades i mancades de suport en informes que en justificaran l’aplicació.
Resposta de l’Ajuntament de Barcelona
Després d’apel·lar la decisió, el consistori va argumentar que el seu enfocament era conforme a les directrius estatals, les normatives de la Unió Europea i els lineaments de l’Organització Mundial de la Salut en relació amb la transició ecològica i la qualitat de l’aire. Aquest cas va arribar a nivells més alts del poder judicial, i va ser avaluat pel Tribunal Suprem.
El Tribunal Suprem va ratificar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’any anterior, afegint que les disposicions incideixen negativament en aquells amb menys capacitat econòmica per renovar els vehicles. Específicament, això afecta treballadors autònoms i petites empreses que requereixen de vehicles per operar.
Context de les Zones de Baixes Emissions
Les zones de baixes emissions anul·lades comprenen una regió propera a les rondes de Barcelona, una àrea d’aproximadament 95 quilòmetres quadrats, on es limitava la circulació de vehicles contaminants per protegir la qualitat de l’aire i la salut pública. Pràcticament, una extensa part de l’àrea metropolitana estava subjecta a aquestes restriccions, deixant per fora només algunes àrees com Vallvidrera, Tibidabo, Les Planes, Zona Franca i les mateixes rondes Dalt i Litoral.
Les restriccions abastaven vehicles de gasolina matriculats abans de l’any 2000 i dièsel anteriors al 2006. A més, per a les motocicletes i altres vehicles lleugers es va afectar aquells registrats abans del 2003. Les multes per no complir aquestes regulacions començaven en 100 euros, aplicant-se increments en el cas de reincidència.