Un nou inici sense Ada Colau
Els membres de Barcelona en Comú han marcat el començament d’un nou capítol polític a l’Ajuntament de la ciutat, des de la icònica superilla de l’Eixample, una iniciativa que va guanyar força durant l’anterior mandat. Aquesta vegada, la reunió s’ha produït en un moment de transició, ja que Ada Colau s’apropa a la seva retirada del grup municipal i de la política activa, per dedicar-se a redefinir el projecte dels comuns i dels partits d’esquerres.
Canvis en la direcció del grup municipal
Amb la sortida imminent de Colau, Janet Sanz assumirà el lideratge del grup, mentre que Gemma Tarafa es convertirà en la nova portaveu. Jordi Rabassa, exregidor de Ciutat Vella, prendrà el relleu deixat per Colau. Sanz ha destacat que, més enllà d’aquesta reestructuració, el grup està preparat per mantenir-se ferm a l’oposició davant l’actual govern de Jaume Collboni.
Una oposició activa i exigent
Janet Sanz ha subratllat que els nou regidors de Barcelona en Comú no tenen intenció d’integrar-se al govern actual. En canvi, es comprometen a exercir una oposició activa i exigent, amb un enfocament especial en les properes eleccions municipals de 2027. Sanz ha revelat que, com va anticipar Colau, el grup ja ha iniciat converses per negociar el pressupost del 2025 amb el govern del PSC.
Propostes clau per a un model de ciutat sostenible
Des de la superilla, Sanz ha advertit que BComú es va quedar a només 300 vots del PSC en les últimes eleccions municipals, un fet que volen aprofitar per influir en el pressupost de l’any vinent. El seu model de ciutat es fonamenta en tres eixos principals: reducció del turisme, ampliació de les superilles i millora del transport públic, així com la implementació de mesures socials per fer més assequible la vida a Barcelona.
Mesures destacades per a l’habitatge i el turisme
Entre les propostes que Barcelona en Comú ha posat sobre la taula per a la negociació del pressupost, Sanz ha ressaltat dues iniciatives clau. La primera és la proposta d’eliminar els lloguers de temporada mitjançant una modificació del Pla General Metropolità, que permetria qualificar tots els pisos de la ciutat com a habitatge permanent, contribuint així a regular millor els preus dels lloguers.
La segona proposta implica la reducció de terminals de creuers al Port de Barcelona. Els comuns han demanat al govern de Collboni que iniciï converses per tancar dues de les set terminals actuals, amb l’objectiu de limitar l’arribada de turistes per mar i mitigar l’impacte del turisme massiu.
Un futur en negociació
Sanz ha confirmat que les converses per al pressupost del 2025 ja han començat, incloent una primera reunió amb Jordi Valls, tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda. Aquesta nova etapa per a Barcelona en Comú no només representa un canvi de lideratge, sinó també una oportunitat per a reimaginar el futur de la ciutat, amb un enfocament més sostenible i socialment responsable.