Un nou èxit en la participació ciutadana
Barcelona ha viscut una experiència enriquidora amb la selecció de 76 iniciatives en els seus pressupostos participatius, gràcies a la votació massiva que ha tingut lloc entre el 12 i el 17 de maig. Aquestes propostes han estat les més votades pels ciutadans, incloent tres projectes creats per nens i nenes que han participat activament en el procés.
Un nombre rècord de participants
Un total de 48.796 ciutadans han exercit el seu dret a vot, acumulant 211.812 vots en total. La plataforma decidim.barcelona, que facilita la participació, ha rebut 164.000 visites úniques durant aquesta fase decisiva.
Comparativa amb edicions anteriors
La participació ha crescut exponencialment en comparació amb l’edició anterior, amb una assistència notable que ha superat les 90.000 persones. En la votació final, els números parlen per si mateixos: el 2021 van participar 39.433 persones, mentre que el 2025 han arribat a 48.796.
La veu dels infants
Un dels aspectes més innovadors d’aquesta edició ha estat la inclusió de la participació infantil, que ha permès que tres projectes presentats per nens d’entre 8 i 13 anys fossin seleccionats. Les iniciatives escollides inclouen la transformació del pati de l’Escola Barcelona i la millora de l’entorn de diversos centres educatius.
Projectes seleccionats pels més joves
Els projectes triats són els següents: la transformació del pati de l’Escola Barcelona (Les Corts), la millora de l’entorn de 10 centres educatius a Sarrià-Sant Gervasi i la renovació del pati de l’Escola Ferran i Clua (Sant Andreu).
Mobilització ciutadana sense precedents
La implicació de la ciutadania ha estat exemplar, amb una gran diversitat d’entitats que han impulsat projectes, incloent associacions veïnals i grups juvenils. La difusió a través de xarxes socials, cartells i missatges en grups de WhatsApp ha estat clau per motivar la participació.
El procés de selecció de projectes
De les 1.733 propostes inicials, 789 van superar la validació tècnica i 239 van ser presentades a votació, resultant en els 76 projectes escollits per la ciutadania.
El camí per endavant
A partir d’ara, el procés continuarà amb la formació de comissions de seguiment que vetllaran per l’execució dels projectes en cada districte. Així mateix, els promotors dels projectes guanyadors seran convocats per participar activament en el disseny i seguiment de les iniciatives.
Un procés participatiu en constant evolució
La segona edició dels pressupostos participatius de Barcelona, iniciada al mes d’octubre, ha demostrat l’eficàcia d’un model que busca integrar les veus de tots els sectors de la societat. Les sessions de debat i la participació activa han estat fonamentals per construir un futur més inclusiu i participatiu.