Un nou espai per a la integració
Des de fa poc més d’un mes, Barcelona ha inaugurat un nou centre dissenyat per facilitar l’acollida i la integració de les persones que arriben a la ciutat. Situat al carrer de Tarragona, 173, aquest equipament se suma a l’existent al número 141, creant així una xarxa de suport integral sota el Servei d’Atenció als Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).
Millores en l’atenció a nouvinguts
La recent ampliació ha permès reunir diversos serveis d’atenció que anteriorment estaven dispersos en diferents ubicacions municipals. Amb gairebé 1.000 metres quadrats nous, el SAIER ofereix una atenció més eficaç i especialitzada, tal com va comentar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ressaltant l’aposta de la ciutat per ser un espai d’acollida.
Un missatge d’humanitat
Durant la inauguració, la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, va subratllar la importància de transmetre un missatge d’empatia i humanització en un context europeu on els drets dels migrants sovint es veuen compromesos.
Distribució funcional i serveis especialitzats
El nou SAIER destaca per la seva distribució en cinc plantes, amb un total de 90 llocs de treball que faciliten una atenció personalitzada i respectuosa amb la privacitat dels usuaris. A la planta baixa, s’ofereix una recepció i serveis d’atenció social immediata, incloent espais per a lactància i traducció.
Espais pensats per a la comunitat
La reforma de l’edifici, que ha costat 4,9 milions d’euros, ha estat dissenyada per l’estudi Flexoarquitectura, amb un enfocament en l’eficiència energètica i l’accessibilitat. Els espais són amplis i diàfans, pensats per acollir un gran nombre de persones simultàniament.
Atenció a una diversitat de perfils
El SAIER ha atès més de 19.000 persones en el darrer any, amb una notable diversitat de nacionalitats. Les estadístiques indiquen que les sol·licituds d’asil han augmentat, amb un destacat increment de persones procedents de Colòmbia, Veneçuela, Perú i Marroc.
Un servei en constant adaptació
En resposta a la dinàmica migratòria, el SAIER ha adaptat els seus serveis per oferir suport a aquells que arriben amb històries de vida complexes. Fuertes va remarcar que es tracta d’un servei dissenyat per a l’empatia, amb un enfocament en la creació de vincles comunitaris.
Un model a seguir a nivell estatal
El SAIER és un exemple de bones pràctiques en l’atenció a migrants i refugiats a Espanya, col·locant els drets humans al centre de les polítiques públiques. L’alcalde Collboni va afirmar que Barcelona ha crescut i s’ha enriquit gràcies a les aportacions de les persones que han arribat al llarg dels anys.
Reflexions sobre el futur
En un món en constant canvi, les ciutats han d’estar preparades per afrontar els reptes que comporta la migració. Barcelona, amb el seu nou SAIER, reafirma la seva voluntat d’acollida i de construcció d’una societat més inclusiva.