Un programa d’èxit per a l’emprenedoria rural
CaixaBank ha posat en marxa un programa d’emprenedoria anomenat ‘Tierra de Oportunitats’ amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament econòmic i social de les àrees rurals. Aquesta iniciativa va començar el 2021 i ha tingut un gran èxit des de llavors. Més de 2.000 autònoms han estat beneficiats fins ara i s’han establert 71 convenis de col·laboració amb Grups de Desenvolupament Rural (GDR) (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).
Ampliant la cobertura geogràfica
El programa del 2024 té com a objectiu arribar a més de 40 províncies per tal de crear ocupació i fixar població en àrees despoblades. Aquesta nova convocatòria està oberta als emprenedors que treballen en poblacions de menys de 5.000 habitants, amb algunes excepcions per a municipis de fins a 10.000 habitants que facturin menys de 150.000 euros anuals.
Suport i formació per als emprenedors
El programa ‘Tierra de Oportunitats’ ofereix una xarxa d’aliances, solucions i recursos per donar suport als emprenedors en totes les fases del seu projecte. En aquesta nova convocatòria, CaixaBank ha decidit ampliar la cobertura geogràfica i econòmica del programa per tal de lluitar contra la despoblació i protegir els pobles rurals. A més a més, s’ha introduït una novetat: ara es poden presentar propostes de projectes en funcionament, no només nous projectes.
Els guanyadors del 2023
L’edició de l’any 2023 del programa ‘Tierra de Oportunitats’ va premiar cinc projectes innovadors. Aquests projectes van ser seleccionats per un jurat d’experts i van rebre un premi de 5.000 euros cada un. Entre els guanyadors hi havia iniciatives com Terra d’Art, que ofereix allotjaments de vacances en zones rurals i tours sobre flora aromàtica i energies renovables; Eco Rico Vegano, que produeix menjars vegans amb verdures cultivades a la seva pròpia finca; LaCabrera, un projecte de ramaderia de cabres i producció de lactis a Segòvia; Pellets Astilla La Mancha, una cooperativa que produeix pèl·lets de fusta a Albacete amb un enfocament sostenible; i TocaJugarMadera, que treballa en la recuperació de jocs tradicionals mitjançant joguines de fusta artesanals (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).