Un Esdeveniment Singular a Girona
El passat divendres 16 de maig, el Teatre Municipal de Girona esdevingué l’escenari d’una representació molt esperada: l’òpera ‘Carmen’ de Georges Bizet. Aquesta actuació es va emmarcar dins la celebració de la mostra ‘Temps de Flors’ i va coincidir amb dues efemèrides significatives: els 150 anys de la fallida estrena de l’òpera (3 de març de 1875) i el record del compositor, qui va morir poc després (3 de juny del mateix any). Gràcies a la Fundació Òpera a Catalunya, aquesta nova producció ha recorregut diversos teatres del país, portant l’òpera més a prop del públic.
Una Direcció Musical que Sorprèn
L’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Andrés Salado, va oferir una actuació que va sorprendre a tots. Salado, amb una carrera consolidada com a director simfònic, va debutar en l’àmbit operístic amb una lectura vibrant i dinàmica de l’obra. La seva capacitat per unir l’orquestra amb l’escena va resultar en una interpretació rica en matisos, amb una tensió que augmentava fins a culminar en finals d’acte espectaculars.
Expectatives per a Futurs Concerts
Amb Salado convertint-se en el director titular de l’orquestra la propera temporada, es preveuen nits memorables plenes de música excepcional.
Actuacions Vocals i Moments Clau
Malgrat que el nivell vocal no fos del tot extraordinari, les actuacions van ser adequades. La mezzosoprano ucraïnesa Mariya Melnychyn va interpretar Carmen amb un cant sedós, tot i que la seva actuació escènica va resultar una mica freda. En canvi, el tenor argentí Nacho Guzmán, qui va encarnar Don José, va mostrar una evolució notable en la seva interpretació, especialment en moments més dramàtics.
Un Triangle Amorós
Carles Daza, qui va fer de Escamillo, va aportar un carisma atractiu a la seva interpretació, malgrat algunes limitacions en la seva veu. No obstant això, la soprano guixolenca Tina Gorina va brillar amb una actuació que va captivar el públic, culminant en una ovació després de la seva ària.
El Cor i la Direcció Escènica
Les intervencions del Cor d’Amics de l’Òpera de Sabadell, tot i que amb variacions de qualitat, van culminar en un moment coral impressionant en l’acte quart. La participació del Cor Jove de l’Escola Municipal de Música i Conservatori de Sabadell va ser un altre punt destacat, amb joves cantants que van demostrar una gran capacitat musical.
Una Visió Escènica Innovadora
La directora italoargentina Rita Cosentino va aportar una nova perspectiva a l’escenificació, ambientant l’obra en la postguerra franquista. Aquesta elecció va permetre una connexió emocional més profunda amb el públic, tot i que els escenaris eren mínims, la imaginació va prevaler. Les escenes van ser dinàmiques, amb un quartet de ballarins que van enriquir l’espectacle.
Un Futur Promissor per a la Fundació
Amb aquesta producció de ‘Carmen’, la Fundació Òpera a Catalunya, sota la direcció de Jordi Torrents, promet un futur ple de noves propostes que desafiaran el repertori habitual, i desitgem el millor per a aquesta institució en el seu camí.