Inauguració i Descobriment del Patrimoni Local
L’any va arrencar amb una emocionant cerimònia que va marcar l’inici de les activitats dedicades a l’homenatge a Joan Robles. En aquesta ocasió, es van instal·lar uns plafons informatius que il·lustren els altars de l’església parroquial del Palau d’Anglesola, amb la participació destacada de Carles Freixes i Codina, director del Museu Comarcal i Diocesà de Solsona. Aquestes noves instal·lacions no només serveixen com a guies visuals, sinó que també incloïen un joc interactiu dissenyat per fomentar la curiositat dels assistents sobre la riquesa patrimonial d’aquest emblemàtic edifici.
Conferències i Reflexions sobre l’Artista
Al juny, l’esdeveniment es va enriquir amb una conferència centrada en la vida i obra de Robles. Carmen Berlabé, conservadora del Museu de Lleida, juntament amb l’historiador local Francesc Balcells i Llobera, van oferir una visió profunda del context històric i social que va envoltar l’artista. Aquestes presentacions van servir per situar Robles no només com a escultor, sinó també com a testimoni d’una època.
Un Enfocament Comunitari a l’Exposició
Una de les activitats més singulars va ser l’exposició d’escultures de Robles, que van ser proporcionades pels mateixos veïns del Palau d’Anglesola. Joan Yeguas i Sebastià Garralon, autors d’un llibre dedicat a l’artista, van guiar al públic a través d’una sèrie d’obres que van il·luminar el talent i la diversitat de la seva producció artística.
Educació i Creativitat per als Més Joves
L’any no va deixar de costat els més petits, que van tenir l’oportunitat de participar en un taller d’escultura dirigit per David Fernàndez. Aquesta iniciativa va permetre als nens explorar la seva creativitat, inspirant-se en l’obra de Robles, i a més, van poder emportar-se a casa les seves pròpies creacions.
Reflexions Finals i Futurs Projectes
Els historiadors Miquel Torres i Maria Garganté van tancar l’any amb dues ponències que van ressenyar les contribucions realitzades pels experts al llarg de l’any. Garganté va destacar la importància de l’església del Palau d’Anglesola com a exemple de l’arquitectura barroc català, mentre que Torres va defensar la singularitat de Robles, la seva adaptació a la vida rural i la seva estratègia de producció artesanal en un mercat saturat.
Albert Velasco, historiador, va expressar la seva gratitud a totes les institucions i persones que han contribuït a fer possible aquest Any Robles. Va instar a les autoritats a seguir promovent la preservació del llegat de l’artista, amb propostes com la creació d’un centre d’interpretació a l’església i la promoció d’una ruta d’art barroc per valoritzar el patrimoni local.
Amb la vista posada en el futur, es va anunciar que, en el dia de la Seu Vella de 2025, es tornaran a recordar les contribucions de Joan Robles a través de diverses activitats, incloent un nou taller d’escultura per a infants, inspirat en les seves icòniques creacions.