Inici » Celebrant més d’un segle de ciència a l’Observatori Fabra

Celebrant més d’un segle de ciència a l’Observatori Fabra

by PREMIUM.CAT
Una vista panorámica de la 'Observatori Fabra', ubicada en la 'Serra de Collserola', que muestra su arquitectura histórica. El edificio, con su elegante diseño 'neoclásico', presenta una cúpula prominente que alberga el telescopio, rodeado de exuberante vegetación y el terreno escarpado de la montaña 'Tibidabo'. En primer plano, un jardín bien mantenido con 'flores' vibrantes y setos cuidadosamente recortados conduce a la entrada, donde se puede ver a los visitantes participando en visitas guiadas. El cielo de arriba es un azul brillante, salpicado de 'nubes blancas' esponjosas, que simboliza el enfoque del observatorio en la 'meteorología'. En el fondo, la ciudad de 'Barcelona' se extiende, con su icónico horizonte visible, mientras que el Observatorio es un testimonio de más de un siglo de investigación científica en 'astronomía', 'meteorología' y 'sismología'. La imagen captura la esencia de un lugar donde la historia y la ciencia convergen, invitando a la curiosidad y la exploración.

Un llegat científic de 121 anys

Situat a la majestuositat de la serra de Collserola, l’Observatori Fabra, un dels més emblemàtics de Barcelona, commemora aquest abril un impressionant aniversari: 121 anys d’història. Aquesta institució, que forma part de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, és un pilar fonamental en l’estudi de la meteorologia, l’astronomia i la sismologia.

Origen i evolució de l’Observatori

L’any 1894, la Reial Acadèmia va concebre el pla d’un nou observatori astronòmic a Tibidabo, dissenyat per reemplaçar les instal·lacions més antigues de la rambla, on es trobaven els instruments meteorològics. No obstant això, no va ser fins al 1901, gràcies als esforços del marquès d’Alella, Camil Fabra, que aquest projecte va prendre forma, culminant amb la inauguració el 7 d’abril de 1904. Inicialment, l’observatori va rebre el nom d’Observatori del Tibidabo, tot i que aviat va ser reanomenat en honor al seu promotor.

Els primers anys sota la direcció de Comas i Solà

Els primers anys de funcionament van estar liderats per Comas i Solà, qui va ser succeït el 1912 pel conegut Eduard Fontserè, un pioner en la meteorologia catalana. Durant aquest període, l’observatori va assolir un reconeixement científic notable, que es va veure interromput per la Guerra Civil.

Activitats actuals de l’Observatori

El 4 de març de 2014, el govern de la Generalitat de Catalunya va declarar l’Observatori Fabra com a Bé Cultural d’Interès Nacional, destacant la seva importància com a monument històric. Avui dia, l’observatori ha experimentat renovacions que han permès revitalitzar la seva missió científica, enfocant-se en l’estudi d’asteroides i cometes a través de col·laboracions internacionals.

Un centre de divulgació científica

A més de les seves investigacions, l’Observatori Fabra s’ha convertit en un referent en la divulgació científica, oferint visites guiades, xerrades i esdeveniments que permeten al públic conèixer la seva rica història i els seus avenços en astronomia.

Un referent en dades climàtiques

Amb més de cent anys de registres meteorològics, l’Observatori Fabra, juntament amb l’Observatori de l’Ebre, s’ha consolidat com un dels centres més rellevants a nivell nacional per a l’estudi del clima, proporcionant dades essencials per a l’anàlisi de les tendències del canvi climàtic i la seva evolució futura.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00