Inici » Controvèrsia a València: Discriminació Lingüística a Piscines?

Controvèrsia a València: Discriminació Lingüística a Piscines?

by PREMIUM.CAT
una gran piscina amb gandules i para-sols al voltant i un edifici al fons amb palmeres, Enguerrand Quarton, qualitat espectacular, una foto tilt shift, fotorealisme

Un Incident que Alça Polèmica

Recentment, un incident en una piscina municipal de Benicalap ha provocat un intens debat sobre els drets lingüístics al País Valencià. Plataforma per la Llengua ha decidit presentar una queixa formal davant de l’Ajuntament de València després de l’expulsió d’una família que parlava en català mentre gaudia del dia de descans.

Els Fets: Una Tarda d’Estiu

El succés va tenir lloc el 8 de juliol, quan un pare i els seus fills van anar a la piscina municipal al voltant de la una de la tarda. Segons el relat de la família, el personal de seguretat els va demanar que canviessin l’espanyol, i en negar-se, van ser forçats a abandonar el lloc. La situació ha estat qualificada per molts com un clar exemple de catalanofòbia.

La Gestió de les Instal·lacions

És rellevant assenyalar que, encara que la piscina és de titularitat municipal, la seva operació va a càrrec d’Aquaval SL, una empresa que també administra altres instal·lacions a la ciutat. Aquesta gestió privada ha generat qüestionaments sobre l‟aplicació de les normatives lingüístiques en espais públics.

Una denúncia d’agressió lingüística

La Plataforma per la Llengua ha denunciat que el pare de família va patir una ‘agressió lingüística’ quan intentava netejar les carmanyoles dels seus fills a l’àrea de la piscina. Segons l’entitat, el personal de neteja no va saber oferir l’assistència adequada, cosa que va fer que un guàrdia de seguretat intervingués, exigint que el pare parlés en castellà.

El Clamor de la Comunitat

La resposta de la comunitat ha estat contundent. Molts usuaris de xarxes socials han expressat el seu suport a la família, i han ressaltat que l’ús del valencià en un espai públic ha de ser respectat i promogut, no motiu de discriminació.

Reacció de l’Ajuntament

El consistori ha defensat la seva posició, argumentant que l’expulsió va ser deguda a la neteja de les carmanyoles en una àrea on nedaven altres persones, i no a la llengua que utilitzaven. Tot i això, aquesta explicació no ha satisfet a molts, els qui veuen en aquesta situació una falta de respecte envers la llengua i la cultura valenciana.

Reflexions sobre el Futur Lingüístic

Aquest episodi ha posat de manifest la necessitat d‟un diàleg més obert i respectuós sobre l‟ús del valencià en espais públics. A mesura que es desenvolupen les reclamacions formals, queda clar que la lluita pels drets lingüístics és un tema que continuarà generant debat a la societat valenciana.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00