Inici » Controvèrsia electoral a Ordino: una batalla per la democràcia

Controvèrsia electoral a Ordino: una batalla per la democràcia

by PREMIUM.CAT
Las elecciones comunales de Ordino, celebrada el 17 de diciembre de 2023, todavía están en la cola. Según el recuento oficial, las elecciones fueron ganadas por la coalición progubernamental, encabezada por Maria del Mar Coma, con 646 votos (55.6%). El otro grupo presentado, unido por Ordino, dirigido por el ex mayor Enric Dolsa, ganó 515 votos (44.4%). Solo 131 diferencia de votos. Estas elecciones se hicieron en un contexto muy controvertido y conflictivo. Coincidieron con el procesamiento (8k, mejor calidad, obra maestra, altamente detallada: 1.1)

Resultats de les Eleccions Comunals

Les eleccions comunals d’Ordino, celebrades el 17 de desembre de 2023, han generat un intens debat a la societat andorrana. La coalició progovernamental, liderada per Maria del Mar Coma, va aconseguir una victòria amb 646 vots, representant el 55,6% dels sufragis. D’altra banda, la formació oposadora, Units per Ordino, presidida per l’excònsol Enric Dolsa, va obtenir 515 vots, amb una diferència de només 131 sufragis entre ambdues candidatures.

Un Context Polèmic

El clima de les eleccions va estar marcat per la controvèrsia al voltant d’un projecte de centre de recerca en immunologia promogut per la multinacional Grifols. Aquesta iniciativa va provocar un fort rebuig entre els veïns de la parròquia, així com en alguns sectors polítics.

Interessos en Joc

La candidatura de Maria del Mar Coma defensava activament el projecte de Grifols, mentre que Units per Ordino s’oposava amb fermesa. La necessitat del govern actual de garantir una victòria electoral era crucial, ja que la seva relació amb la multinacional esdevenia cada cop més compromesa.

Participació Electoral i Procediments

Dels 1.947 electors convocats, 1.335 van exercir el seu dret a vot. Un detall notable és que 456 vots es van dipositar anticipadament en una urna situada a la Batllia, la qual cosa va fer que només 931 persones votessin presencialment el dia de les eleccions.

Procediment de Votació

El sistema de vot per delegació implica l’ús de dos sobres, un per al vot i un altre per a la identificació. Enric Dolsa ha expressat les seves sospites sobre possibles irregularitats en aquest procés, afirmant que diversos votants van ser instruïts a signar de manera incorrecta els sobres.

Al·legacions de Manipulació

Dolsa, amb una llarga trajectòria política a Ordino, creu fermament que la seva candidatura va ser la real guanyadora. Considera que les eleccions es van convertir en un referèndum sobre el laboratori de Grifols, amb la majoria de la població oposada a aquest projecte.

Demandes Judicials i Negatives

Després de les eleccions, Dolsa va sol·licitar a la Junta Electoral la revisió de diversos sobres en blanc utilitzats durant el vot anticipat. No obstant això, la seva petició va ser rebutjada, amb l’argument que els sobres havien estat destruïts.

La Lluita Continua

Amb la decisió de Grifols de retirar-se del projecte, Dolsa ha intensificat la seva demanda per anul·lar els resultats electorals, argumentant que són fruit d’un frau. Ha portat el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, després que les autoritats andorranes rebutgessin les seves reclamacions.

Un Objectiu més Gran

Dolsa afirma que la seva lluita no només és per la seva candidatura, sinó per defensar la integritat del sistema democràtic a Andorra. Un altre advocat, Emili Campos, està liderant una batalla similar per irregularitats en les eleccions generals de 2023, també davant del Tribunal Europeu.

Reflexions Finals

Amb una sèrie de demandes en curs, Andorra es troba en un moment crític pel que fa a la seva democràcia. La vigilància sobre la integritat electoral és fonamental, i les accions que es prenguin ara podran tenir un impacte durador en el futur polític del país.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00