Inici » Controvèrsia i responsabilitat: l’humor i els límits del discurs públic

Controvèrsia i responsabilitat: l’humor i els límits del discurs públic

by PREMIUM.CAT
El Govern ha presentado una denuncia ante el Consejo Audiovisual de Cataluña por un comentario del humorista Joel Díaz Braña en el podcast La sotana, sobre el nombre de una hija de la alcaldesa de Ripoll y diputada de la Alianza Catalana, Sílvia Orioles El secretario de Medios de Comunicación y Difusión de la Generalitat, Carlos Escolà, insta al CAC a analizar y adoptar las "medidas pertinentes", ya que considera que Díaz hizo un juego de palabras que "incita al odio, una vez más". los hechos En el programa de(8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallado:1.1)

Un comentari desafortunat en el món de l’humor

Recentment, el món de l’humor ha estat sacsejat per un incident que ha suscitat un intens debat sobre els límits del discurs en els mitjans de comunicació. L’humorista Joel Díaz Braña va fer un comentari durant el pòdcast ‘La sotana’ que ha estat interpretat com una incitació a l’odi. El Govern de Catalunya ha decidit presentar una queixa formal al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per aquesta situació.

El context de la polèmica

El 30 de setembre, en un episodi del seu programa, Díaz va fer un joc de paraules sobre el nom de Violant, filla de l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols. El comentari, que buscava l’humor a través de l’ambigüitat, va ser rebutjat per molts, que el van considerar de mal gust i potencialment perillós.

Reacció immediata

La reacció de Sílvia Orriols i d’altres membres d’Aliança Catalana no es va fer esperar. A través de les xarxes socials, Orriols va acusar Díaz d’incitar a la violació i va expressar la seva indignació amb contundència, amenaçant amb conseqüències pel que ella considerava un atac inacceptable.

La resposta del Govern

Davant la intensificació de les crítiques i la discussió pública, el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Carlos Escolà, va sol·licitar al CAC que revisés el contingut del comentari de Díaz. En la seva comunicació, va argumentar que els comentaris eren contraris als valors de respecte i tolerància que s’esperen en els mitjans, i que podrien fomentar un clima de divisió social.

El paper dels mitjans públics

Escolà va subratllar que la col·laboració de Díaz amb mitjans públics com Catalunya Ràdio incrementa la seva responsabilitat en la difusió de continguts que respectin la dignitat i els drets dels més vulnerables, especialment dels menors.

Demandes d’Aliança Catalana

En el darrer debat de política general al Parlament, Aliança Catalana va aprofitar per demanar accions contundents contra Díaz, exigint la rescissió de contractes amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i una disculpa pública per part de ‘La sotana’.

Històrics precedents

Aquest incident no és un cas aïllat. El gener de 2023, Díaz també havia deixat el programa ‘Zona Franca’ després d’una altra controvèrsia relacionada amb un gag que va ser considerat excessiu, la qual cosa va portar a l’acomiadament d’un altre humorista, Manel Vidal. Aquest precedents deixen entreveure un clima de sensibilitat creixent en el món de l’humor i la política.

Reflexions sobre l’humor i la responsabilitat

El que ha ocorregut amb el comentari de Joel Díaz planteja preguntes importants sobre la responsabilitat dels humoristes i els límits del que es pot dir en un context públic. La situació ens recorda que, malgrat la intenció humorística, les paraules poden tenir un impacte profund i durador en la societat.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00