Denúncia de violència institucional
Diverses persones que han patit abusos sexuals han expressat el seu malestar cap al Parlament de Catalunya, acusant-lo de perpetrar un acte de “violència institucional”. Aquestes víctimes han assenyalat que la recent concessió de la Medalla d’Or a l’Abadia de Montserrat és un gest que pot resultar “retraumatitzant”. Enric Soler, un dels afectats, ha enviat una carta a la cambra legislativa sol·licitant que reconsideressin aquesta decisió, qualificant l’Abadia com “zona zero de la crisi de la pederàstia clerical” dins del país.
Conseqüències d’una decisió controvertida
Soler va destacar que concedir aquest reconeixement representa “premiar comportaments extremadament nocius per a la infància”, enviant un missatge perillós a les institucions, suggerint que les entitats amb influència política poden actuar al marge de la llei. Aquest sentiment de desprotecció és recurrent, ja que les víctimes es veuen sovint esfondrades per una cultura de silenci que sembla protegir les institucions en comptes d’assegurar la veritat i la justícia.
Crítica a la falta de suport a les víctimes
En aquesta roda de premsa, Enric Soler es va fer acompanyar per Miguel Hurtado, una altra víctima, que va expressar la seva decepció afirmant que es sentia “molt violentat per una institució” com és la Mesa del Parlament. Hurtado va ressaltar que les conseqüències dels abusos sexuals han deixat moltes vides devastades, i que el que succeïa dins de l’església era de coneixement general. A més, va fer una alarmant observació sobre els abusos que poden estar ocorrent actualment, indicant que “en aquests moments, els nens continuen sent víctimes d’abusos en campaments d’estiu”.
Rebuig a l’homenatge sense canvi de postura
Tant Miguel Hurtado com Enric Soler van coincidir que el Parlament ha d’acceptar la seva responsabilitat i, d’altra banda, van rebutjar qualsevol intent de fer homenatges a les víctimes si es manté la medalla a l’Abadia. Soler va ser contundent amb les seves paraules: “Que no comptin amb nosaltres, que se’n vagin a pastar fang”. Les víctimes han anunciat que, si el Parlament no es replanteja la situació, portaran a terme una protesta davant de la cambra el 10 de setembre, dia en què es farà l’entrega de les medalles.
Posició defensiva del Parlament
Després que es presentés la carta en contra de la concessió de la medalla a l’Abadia de Montserrat, la Mesa del Parlament ha decidit no revocar la distinció. Fonts oficials van indicar que, tot i els “episodis molt greus” d’abusos, l’Abadia és considerada “una institució mil·lenària”, i per tant no es modificarà la seva atorgament. La Mesa va assenyalar que és conscient dels abusos perpetrats per l’Església, però que cal reconèixer el seu esforç en la comissió d’investigació sobre aquests delictes.
Compromís amb les víctimes
Malgrat les queixes de les víctimes, el president del Parlament, Josep Rull, ha manifestat que està disposat a rebre les persones afectades per mostrar la seva “suport i empatia”. La Medalla d’Honor, que és la màxima distinció atorgada pel Parlament, s’entrega a aquelles persones i institucions que han destacat pel seu compromís amb el país. Aquesta distinció s’ha atorgat a figures com el músic Jordi Savall, la cuinera Carme Ruscalleda, i d’altres institucions destacades.
Reflexió sobre la conducta institucional
Aquesta situació provoca una profunda reflexió sobre com les institucions aborden el tema de la violència institucional, especialment quan afecta les víctimes d’abusos. La concessió d’honors a institucions amb un historial conflictiu genera un debat sobre responsabilitat, vergonya i la necessitat de prioritzar les veus dels que han patit. És essencial que les autoritats reconeguin el dolor de les víctimes i treballin per evitar que la història es repeteixi en el futur a nivell social.