Inici » COP29: Un escenari controvertit en la lluita climàtica global

COP29: Un escenari controvertit en la lluita climàtica global

by PREMIUM.CAT
foto de un club cervecero con gente en La reunión anual de la Convención Marco de las Naciones Unidas sobre el Cambio Climático, más conocida como COP, se ha convertido, sobre todo desde su vigésimo primera edición que tuvo lugar en París (COP21), en un escaparate muy mediático. Considerada como la gran instancia desde la que debe dirigirse la lucha global contra el cambio climático, la COP lleva años deslizándose por una pendiente que va minando cada vez más irremediablemente su legitimidad. En su edición anterior (COP28), el hecho de que la(8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallado:1.1)

La COP: Un fòrum en crisi

La Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides, coneguda com COP, ha estat un punt de referència en la lluita contra el canvi climàtic. No obstant això, a partir de la seva edició a París (COP21), ha anat perdent prestigi i credibilitat, posant en dubte la seva eficàcia com a plataforma per a l’acció global.

Bakú: Un escenari polèmic per a la COP29

El pròxim esdeveniment, COP29, se celebrarà a Bakú, capital d’Azerbaidjan, entre l’11 i el 22 de novembre. La selecció d’aquest país, que comparteix un passat fosc de repressió i conflictes, ha generat controvèrsia, especialment tenint en compte la seva dependència de les energies fòssils.

Un context geopolític complex

L’elecció de Bakú com a seu es deu a la dinàmica política internacional, amb Rússia i els aliats d’Ucraïna boicotejant les propostes d’altres candidates. Azerbaidjan és un dels pocs països que manté relacions amb Occident i Rússia, la qual cosa complica la seva posició en el debat sobre el canvi climàtic.

Desafiaments en les negociacions

Els negociadors han expressat dubtes sobre la intenció real d’Azerbaidjan per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Les converses se centren en la necessitat de finançament per a la transició energètica dels països en desenvolupament, que reclamen un augment significatiu dels fons disponibles.

Expectatives econòmiques i responsabilitats globals

Els països en desenvolupament demanen que la quantitat destinada a aquesta transició es multipliqui per deu, passant dels actuals 100.000 milions de dòlars anuals. La pressió recau sobre les nacions industrialitzades, que han de garantir que països com la Xina i les monarquies del Golf Pèrsic també contribueixin.

Tensions polítiques que marquen l’esdeveniment

El president azerbaidjanès, Ilham Aliyev, va encendre encara més la controvèrsia amb les seves crítiques a les potències occidentals, acusant-les d’hipocresia. La ministra francesa Agnès Pannier-Runacher va decidir no participar en la conferència, posant de manifest les tensions entre la lluita contra el canvi climàtic i les agendas polítiques.

Una crisi de la diplomàcia multilateral

La situació actual de la COP29 és un reflex de la degradació de la diplomàcia multilateral, exacerbada per les tensions geopolítiques i les crisis globals. Experts com Víctor Pou alerten sobre la fractura cada vegada més profunda entre Occident i les nacions de l’est i del sud, una dinàmica que s’ha accelerat en els darrers anys.

Un futur incert per a la COP

Amb la COP29 a l’horitzó, la comunitat internacional s’enfronta a un repte majúscul. La legitimitat de la conferència i la seva capacitat per generar un impacte real en la lluita contra el canvi climàtic depenen de la voluntat política dels països participants i de la seva capacitat per superar les divisions actuals.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00