Inici » Diferents tipus de vies a les poblacions

Diferents tipus de vies a les poblacions

by PREMIUM.CAT
un carrer de la ciutat amb una llarga fila de cotxes i edificis a banda i banda del carrer i muntanyes a la distància, Edi Rama, fons de la ciutat, una representació digital, regionalisme

Introducció

Si ens demanen que indiquem els tipus de via, utilitzarem paraules com carrer, camí, ronda, passatge o avinguda. Aquestes són algunes de les classes de vies que trobarem en moltes poblacions. Tanmateix, en algunes localitats, una determinada mena de via es designa amb un mot específic, i aquest ús no es troba en altres poblacions.

Les quadres a Castelló de la Plana

Per exemple, al terme de Castelló de la Plana hi ha molts camins, i en diuen així, camí. Però a l’oest de la ciutat, al límit del terreny urbanitzat, a banda i banda del campus de la Universitat Jaume I (el campus Riu-sec), hi ha uns camins que tenen un nom específic: són les quadres. Aquestes vies van de nord-est a sud-oest, són paral·leles les unes de les altres (o continuació una d’una altra) i encara conserven l’estructura de camí. Algunes d’aquestes quadres estan relativament urbanitzades, mentre que d’altres tenen finquetes amb petits habitatges aïllats. Algunes de les quadres més conegudes són la quadra del Borriolenc, la quadra Segona, la quadra Tercera, la quadra Quarta de Baix, la quadra Quarta de Dalt, la quadra dels Cubs, la quadra Saboner, la quadra la Torta i la quadra de la Salera.

Els sedenys a Vila-real

A prop de Castelló de la Plana, trobem la ciutat de Vila-real, que també té molts camins dins del seu terme, anomenats camí. Però a Vila-real també hi ha uns camins específics que es diuen sedenys. Alguns dels sedenys més coneguts són el sedeny del Crist, el sedeny del Carme, el primer sedeny (del) Madrigal, el segon sedeny (del) Madrigal, el sedeny Nou, el sedeny Pinella, el primer sedeny (Solades), el segon sedeny (Solades), el tercer sedeny (Solades), el quart sedeny (Solades) i el darrer sedeny. Aquests camins estan situats a migjorn de la ciutat, en direcció est-oest, i són paral·lels a les séquies Major i de la Tanda.

Origen del terme sedeny

L’origen del terme sedeny és misteriós. Segons Joan Coromines, en el seu Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, a mitjan segle XX, en deien sereny. Coromines no aclareix l’origen d’aquest mot, però planteja diverses hipòtesis. Una d’elles és que podria provenir d’un dual àrab de sira, que significa ‘caminar’. Una altra hipòtesi és que podria estar relacionat amb el terme seda, que significa ‘línia de carena’. També es planteja la possibilitat que el terme sedeny sigui una combinació dels termes sender i viarany.

Conclusió

Si visiteu Castelló de la Plana o Vila-real, és possible que us parlin de les quadres i els sedenys. Aquestes vies específiques són característiques d’aquestes poblacions i formen part del seu patrimoni cultural i lingüístic.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00