Inici » Dispositiu per la mort de Joan Carles: el joancarlisme i les seves tensions

Dispositiu per la mort de Joan Carles: el joancarlisme i les seves tensions

by PREMIUM.CAT
un home amb vestit assegut a una taula amb un llibre al davant i un rellotge al fons, Arthur Sarkissian, ignacio fernandez rios, un retrat de personatge, precisió

Previsions en l’horitzó

La desaparició de Joan Carles de Borbó, a l’edat de 86 anys, és una realitat que la Casa Reial, l’Estat i els mitjans de comunicació tenen contemplada. Llei de vida, inevitable. No es tracta d’especular sobre el moment exacte de l’esdeveniment ni de les seves circumstàncies, però sí que es pot debatre sobre el protocol i els preparatius al voltant d’aquest fet transcendent. Això és, al capdavall, un antic Cap d’Estat.

L’obscuritat darrere la figura del rei emèrit

La figura de Joan Carles acumula més ombres que llums, si és que alguna llum encara brilla enmig de la foscor reial que ha deixat rere seu. Aquells que defensen a l’exmonarca, ara autoexiliat, tenen com a portaveu destacat l’escriptor Jaime Peñafiel, un cronista que, als seus 91 anys, segueix fidel al seu credo joancarlisme.

La crítica acèrrima de Peñafiel

Jaime Peñafiel, qui va ser allunyat de ‘El Mundo’ per la seva connexió amb Jaime del Burgo, ara col·labora amb el mitjà digital d’Eduardo Inda. La seva crítica no coneix límits quan es tracta de Felip VI i la Reina Letícia, descrivint-los com a figures que han allunyat a Joan Carles del seu lloc històric i del seu regne, fins i tot metafòricament parlant, a l’extrem d’acusar-los de ‘matar’ la seva essència reial.

El funeral d’un rei controvertit

L’obsessió del rei emèrit és clarament el comiat que hauria de rebre quan arribi el seu moment. Ell desitja unes exèquies amb tots els honors d’estat, esperant que una part del país surti a carrer per acomiadar-lo, com va ser el cas del dictador feixista Francisco Franco. En aquesta visió, Peñafiel es veu a si mateix acomiadant honorablement a Joan Carles, amb un funeral absent de Felip VI.

El futur segons Jaime Peñafiel

Segons l’escriptor, qui hauria de representar la Casa Reial en l’absència de Felip VI seria la princesa Elionor. El seu viatge a Portugal es veu com un entrenament per futures situacions delicades. Una cronista de la mateixa publicació digital, Marina Pina, especula que Elionor podria substituir el seu pare en un futur funeral important, insinuant que potser Felip no voldrà assistir al comiat del seu progenitor.

Elionor al centre dels rumors

Peñafiel deixa a l’aire preguntes inquietants: estaria Felip VI massa avergonyit per assistir? Serà la Reina Letícia la culpable de la seva absència? Només el temps i possiblement la vidència de Peñafiel podran donar resposta a aquestes inquietuds sobre el futur de la monarquia espanyola.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00