Propostes per a un urbanisme sostenible
L’organització Ecologistes en Acció ha plantejat una sèrie de mesures per afrontar els riscos d’inundació associats al desenvolupament urbà. En paraules de Josep Hurtado, advocat i membre actiu de l’entitat, és crucial suspendre qualsevol pla urbanístic que impliqui zones vulnerables a inundacions, així com considerar l’expropiació de construccions ja existents en aquestes àrees de risc.
Històries d’urbanització irresponsable
Hurtado ha destacat que, al llarg del temps, s’han aprovat projectes en zones que no eren aptes per a la construcció. Aquesta situació ha provocat una situació d’alarma davant la possibilitat que episodis com el de València es repeteixin a Catalunya. A més, l’entitat ecologista sol·licita una revisió exhaustiva de la normativa urbanística actual per garantir que les futures edificacions respectin criteris de sostenibilitat i seguretat.
Projectes en perill
Un dels exemples més preocupants és el pla director urbanístic de les Tres Xemeneies, que afecta zones inundables a Sant Adrià de Besòs i Badalona. A pesar dels riscos, s’han donat permisos per a la construcció d’habitatges i hotels. Un altre cas destacat és el pla de Ponent a Gavà, on es permeten milers d’habitatges en zones amb alt potencial d’inundació.
La necessitat de revisar les normatives
Hurtado apunta que és fonamental actualitzar la legislació urbanística, tenint en compte els efectes del canvi climàtic que anteriorment no es van considerar. Aquesta revisió hauria d’incloure un pla director que analitzi i reguli les àrees on ja s’ha construït, amb la possibilitat d’expropiar edificis que no compleixin amb les noves normatives.
El Govern davant la pressió ecologista
Davant aquesta situació, Hurtado expressa dubtes sobre la voluntat del Govern de prendre mesures efectives, citant exemples com l’ampliació de l’aeroport del Prat, que ha rebut suport governamental. Si el Govern no actua de manera sincera i efectiva, l’entitat ecologista està preparada per emprendre accions legals per defensar el territori.
Un aeroport en la mira
La plataforma Zeroport, que promou el decreixement de les infraestructures com el port i l’aeroport, considera que el Prat hauria de ser la primera infraestructura a revisar. A pesar de les afectacions lleus que ha sofert, Manel del Llano, membre de Zeroport, alerta que els efectes del canvi climàtic podrien agreujar-se, posant en perill la infraestructura i les àrees circumdants.
Un futur incert
Del Llano també adverteix que la situació actual de l’aeroport pot incrementar el risc d’inundacions a les zones adjacents i destaca que la gran superfície coberta de ciment impedeix una correcta infiltració d’aigua. La necessitat d’una revisió profunda d’aquestes infraestructures es fa cada vegada més urgent en un context de canvi climàtic accelerat.