Inici » Educar per a la biodiversitat: El Jardí de les Papallones com a referent

Educar per a la biodiversitat: El Jardí de les Papallones com a referent

by PREMIUM.CAT
El crecimiento urbano ha reducido la biodiversidad en los entornos urbanos, con consecuencias para la salud humana y también para el equilibrio de los ecosistemas. Para poner un poco de arena para aliviar sus efectos, la Universidad Rovira I Virgili (URV) optó hace siete años para instalar el jardín de mariposas en el campus de Sescelades, un espacio de aproximadamente 200 m2 con plantas elegidas para garantizar la presencia de flores durante todo el año y con el objetivo de recuperar parte de la L (8k, mejor calidad, maestra maestra, altamente detallada: 1.1)

Un nou enfocament cap a la biodiversitat urbana

L’expansió urbanística ha tingut un impacte profund en la biodiversitat, alterant els ecosistemes i afectant la salut de les persones. Conscients d’aquesta problemàtica, la Universitat Rovira i Virgili (URV) va iniciar, fa set anys, una iniciativa innovadora al seu campus de Sescelades: el Jardí de les Papallones, un espai dedicat a la preservació i foment de la biodiversitat local.

Un espai educatiu amb propòsit

Amb una extensió d’aproximadament 200 m2, aquest jardí ha estat dissenyat amb plantes que floreixen durant gairebé tot l’any, contribuint així a restaurar la biodiversitat perduda en la zona. A més de ser un espai verd, el jardí serveix com a plataforma d’aprenentatge per a estudiants de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, que cada any dissenyen projectes educatius relacionats amb la biodiversitat.

Metodologia d’aprenentatge activa

A través d’una metodologia d’aprenentatge basat en projectes, els estudiants creen activitats didàctiques que presenten durant una fira de ciències dedicada a escoles de primària. Maite Novo, investigadora i professora a la URV, destaca que abans de la fira, els alumnes de primària realitzen un treball de recerca sobre la biodiversitat, la qual cosa els ajuda a formular preguntes i a buscar respostes.

Anàlisi de l’impacte educatiu

Per avaluar l’efectivitat d’aquesta iniciativa, l’equip de la URV va realitzar un estudi publicat a la revista científica Sustainability. Els resultats revelen que els estudiants de magisteri que van participar en aquest projecte han millorat la seva percepció sobre la biodiversitat i la seva intenció d’integrar l’educació ambiental en les seves futures aules.

Experiència pràctica i resultats positius

Durant cinc setmanes, 86 estudiants van dissenyar activitats per a la fira de ciències, fomentant un aprenentatge actiu mitjançant la resolució de problemes reals. Els resultats van ser sorprenents: el 100% dels participants va reconèixer que el Jardí de les Papallones contribueix a la biodiversitat urbana, mentre que un 97,5% va indicar que aquesta experiència els havia ajudat a entendre com integrar l’educació ambiental a les seves classes.

Reflexions sobre el futur de l’educació ambiental

Les respostes qualitatives dels estudiants van destacar la importància del contacte amb la natura i el disseny d’activitats educatives reals. Paraules clau com ‘sostenibilitat’, ‘aprenentatge’ i ‘consciència’ van emergir en les seves reflexions. Aquest estudi ha evidenciat que els futurs mestres desenvoluparan una actitud més compromesa amb la transmissió de valors ambientals.

Un repte per al futur

No obstant això, l’estudi també va revelar que molts estudiants no perceben la interconnexió entre la biodiversitat urbana i la salut humana. Aquesta falta de comprensió subratlla la necessitat de reforçar el concepte de ‘One Health’, que vincula la salut humana, animal i ambiental, en la formació dels futurs educadors.

Amb iniciatives com el Jardí de les Papallones, la URV no només busca restaurar la biodiversitat urbana, sinó també formar mestres conscients del seu paper essencial en la preservació del medi ambient.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00