Inici » El CCCB celebra 30 anys com a referent de la cultura i el pensament

El CCCB celebra 30 anys com a referent de la cultura i el pensament

by PREMIUM.CAT

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fa 30 anys i ho celebra amb un cap de setmana ple d’activitats gratuïtes i dues obres d’art generades amb intel·ligència artificial. El CCCB s’ha convertit en un “lloc de reflexió sobre el present i el futur, que dóna suport i difon la creació local i forma part de les xarxes culturals i museístiques globals”, va afirmar la seva directora, Judit Carrera, en una conferència de premsa. El seu propòsit ara és ser “un centre que pugui plantejar els grans reptes del nostre temps i anticipar-se als desafiaments que vindran”. Per això han posat en marxa un programa de residències internacionals d’artistes, finançat per la Fundació Privada Mir-Puig, que entre el 2024 i el 2026 portarà nou personalitats de la creació i el pensament que viuran tres mesos a Barcelona per col·laborar amb el CCCB i “afavorir la seva integració en la vida cultural catalana i barcelonina”.

Els primers residents

Els primers residents seran el periodista d’investigació Patrick Radden Keefe, autor de llibres com No diguis res i L’imperi del dolor, i la periodista, escriptora i activista ecològica Eliane Brum, la reportera més reconeguda de la història del Brasil, que viu al mig de l’Amazònia per narrar el que succeeix allà. Radden Keefe, que vindrà al juny per parlar de l’herència de George Orwell, va dir en un vídeo que està preocupat pel futur del periodisme. “El sector de la premsa està en perill per l’auge de la intel·ligència artificial, el retorn de l’autoritarisme i la forma en què els rics i poderosos, la superelit, poden manipular o silenciar la veritat”. I davant el panorama informatiu actual es pregunta: “Què faria Orwell?”.

Brum és assessora de l’exposició Amazònies. El futur ancestral, que s’inaugurarà el 12 de novembre, i durant la seva estada a Barcelona farà xerrades en les quals explicarà la seva visió del món. En una connexió en directe des d’Altamira, al cor de la selva amazònica, va ressaltar: “Estem molt a prop del punt de no retorn si l’Amazònia deixa de funcionar com a selva, absorbint carboni i regulant el clima. El món està en guerra contra la natura. Jo vaig escollir estar en una de les fronteres d’aquesta guerra, al costat dels pobles de la selva. És important que el seu món ens escolti perquè compartim un mateix problema: el col·lapse climàtic. Agraeixo al CCCB la possibilitat de crear ponts amb nosaltres. Vull dialogar amb escoles, universitats i immigrants”.

La natura al centre

Per a ella és urgent canviar els conceptes del que és centre i perifèria, perquè “en un planeta en crisi climàtica on s’extingeixen espècies cal posar la natura al centre: l’Amazònia, els oceans, altres selves tropicals i tots els biomes. El centre del món és on és la vida i no on són els mercats”.

Un cap de setmana de festa

La celebració dels 30 anys començarà demà amb una festa amb dj i jornades de portes obertes aquest cap de setmana per visitar l’exposició IA. Intel·ligència artificial, visitada ja per més de 85.000 persones (es recomana reservar). Divendres i dissabte es podrà visitar fins a les 23.00 hores. “Una cosa que ens agradaria poder fer sempre”, va assenyalar la directora. Dissabte, Judit Carrera oferirà la conferència Viure en temps de desconcert amb Carolin Emcke i Ricard Solé.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00