Un gest que genera disconformitat
BarcelonaDivendres: Comportament dels cossos de seguretat
BarcelonaDivendres, 5 d’abril. Dani Alves, acompanyat de la seva advocada Inés Guardiola, es dirigeix a l’Audiència de Barcelona per complir una de les condicions de la seva llibertat provisional després d’haver estat condemnat a quatre anys i mig de presó per violació. Abans d’entrar a l’edifici judicial, un agent dels cossos de seguretat el saluda afectuosament, acompanyant el gest amb un somriure càlid per part d’Alves. Tot i no ser una acció delictiva, segons el departament d’Igualtat i Feminismes del departament d’Interior, ha rebut consideracions negatives.
Reaccions i anàlisi
El gest en qüestió ha suscitat una diversitat d’opinions, destacant els comentaris de professionals que treballen en l’àmbit de la violència masclista. S’ha assenyalat el comportament com a exemple de la ‘camaraderia masculina’ en situacions de condemna per agressions, el qual podria minvar la confiança de les dones a l’hora de denunciar. Les dades de la conselleria responsable mostren que només el 12% de les agressions sexuals són reportades a les autoritats.
Perspectives experts
L’advocada especialitzada en violència masclista, Júlia Humet del despatx Nèmesi, ha assenyalat la necessitat de sensibilitzar i formar els agents de seguretat per evitar que gestos com aquest puguin ser interpretats com a privilegis per part de personalitats reconegudes. D’altra banda, Ana Burgos, antropòloga, ha plantejat la complicitat com una demostració més del pacte masculí per mantenir privilegis i dels valors inculcats en els gèneres masculí i femení.
Repercussió en el context social
S’ha debatut també sobre com aquest tipus de comportaments poden afectar el benestar emocional de les dones que han patit agressions, generant dubtes sobre la confiança en les autoritats i la sensació d’impunitat en els agressors.