Carta controvertida del personal mèdic israelià
Al novembre de 2023, un grup de professionals de la salut d’Israel va fer pública una carta que defensava obertament el bombardeig d’hospitals a Gaza, argumentant que aquests centres eren potencials focus d’activitat terrorista. Aquesta afirmació no només ignora les normes internacionals, com l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, sinó que també reflecteix un nivell alarmant de deshumanització envers la població palestina. La carta, disponible en anglès i hebreu, posa de manifest una postura que desafia els principis democràtics bàsics.
El paper dels mitjans de comunicació israelians
Els mitjans de comunicació d’Israel han estat acusats durant anys de fomentar discursos d’odi i deshumanització contra els palestins. Aquesta dinàmica contribueix a una cultura d’indiferència cap al sofriment de la població palestina, tal com ha assenyalat l’historiador Ilan Pappé i el metge Gabor Maté. Un exemple recent va ser l’aparició del soldat israelià Meir Ben-Shitrit al Canal 14, on defensava la violació com a tàctica de repressió.
Reaccions a la crueltat sanitària
La resposta del sector sanitari espanyol ha estat sorprenentment feble. Eva Mayor, de Health Workers For Palestine Spain, va criticar que el Col·legi de Metges de Barcelona evités mencionar el genocidi a Gaza en un comunicat, mentre que en situacions com la de Ucraïna sí que es va oferir suport explícit i campanyes de donacions.
Apartheid sanitari: una realitat documentada
Segons l’Organització Mundial de la Salut, els determinants socials de la salut es veuen afectats per les condicions polítiques i econòmiques. Israel és acusat d’apartheid, una realitat documentada per Amnistia Internacional, que ha treballat amb ONG palestines i israelianes per evidenciar aquesta situació durant més de seixanta anys.
Impacte del mercat captiu
L’apartheid es veu reforçat econòmicament pel que es coneix com a mercat captiu, on Israel controla totes les importacions i exportacions palestines. Aquesta situació limita severament l’accés de les empreses palestines al mercat, augmentant les desigualtats i les vulnerabilitats.
El paper dels professionals mèdics en el sistema penitenciari
Les presons israelians són un exemple paradigmàtic de la deshumanització. Milers de palestins, incloent-hi metges i estudiants, estan empresonats en condicions extremadament dures, com s’ha documentat en informes de l’ONG B’Tselem. La tortura psicològica i física és una realitat per a molts d’ells, afectant no només els presos, sinó també les seves famílies i comunitats.
Testimonis de tortura
Els testimonis de víctimes com Amin Shqirat revelen la gravetat de la situació. La presència de metges durant les sessions de tortura no només és alarmant, sinó que legitima un sistema que viola els drets humans de manera flagrant.
Reflexions sobre la legitimitat de la tortura
Experts com Françoise Sironi i el col·lectiu Sanitari per Gaza han afirmat que la tortura no busca només obtenir informació, sinó que té com a objectiu desarticular la resistència palestina. El bombardeig d’hospitals i la violència sistemàtica contra el personal sanitari són estratègies per eliminar les condicions de vida a Gaza.
El futur de la sanitat i els drets humans a Gaza
La situació a Gaza planteja qüestions profundes sobre els drets humans i la sanitat. La presència de personal mèdic durant els actes de tortura i la falta de resposta contundent de la comunitat internacional mostren que el camí cap a una solució justa és encara llunyà. La reflexió sobre la responsabilitat dels professionals de la salut és més necessària que mai en aquest context.