El sucre a la cuina contemporània
El sucre ha estat objecte de controvèrsia al món culinari modern. Considerat per molts com el dolent de la cuina, aquest ingredient ha estat demonitzat i etiquetat com a perjudicial en totes les seves formes. Tot i això, la clau rau en el seu ús moderat i conscient.
Una alternativa que sovint es percep com a més saludable és el sucre bru. El que pocs saben és que algunes marques comercialitzen sucre blanc maquillat com a sucre bru, enganyant així els consumidors en certs establiments.
L’artifici del sucre blanc maquillat
En el passat, se solia dir que a les antigues fondes s’enganyava els clients amb el ‘gat per llebre’. Actualment, un dels estratagemes més comuns en l’àmbit gastronòmic és fer passar sucre blanc per sucre bru. Encara que tots dos són sucres, el sucre bru es percep com a lleugerament més saludable que el blanc, cosa que el fa més atractiu per a aquells que volen endolcir les seves receptes sense recórrer al sucre processat.
A més del color, la principal diferència entre el sucre blanc i el bru rau en el processament del producte, des de l’extracció de la canya de sucre fins al seu envasat per a la venda al públic.
El problema sorgeix quan es tenyeix sucre blanc i processat de color marró, convertint-lo literalment en sucre bru per la seva aparença. Algunes empreses aprofiten aquest truc per confondre els compradors i fer passar sucre blanc per sucre bru, un estratagema que no beneficia els consumidors.
La veritable naturalesa del sucre bru
El que comunament es coneix com a sucre bru, el suposadament ‘saludable’, en realitat és sucre sense processar o amb un processament inferior al del sucre blanc. És crucial comprendre que tenyir sucre blanc de marró no el converteix en sucre bru en el sentit real del terme, malgrat el seu color.
Per evitar ser enganyat, és fonamental llegir detingudament les etiquetes dels productes. La publicitat sovint pot ser enganyosa, i algunes companyies aprofiten llacunes legals per vendre els seus productes, cosa que pot portar a confusió. És essencial verificar la informació detallada a l’etiqueta del darrere del producte per assegurar-se que es correspongui amb el que es busca.
En adquirir ingredients, és important fer-ho de manera conscient i evitar caure en paranys que puguin perjudicar la qualitat de les nostres preparacions culinàries.