Inici » El Feminisme en Crisi: Una Lluita Segrestada per Ideologies

El Feminisme en Crisi: Una Lluita Segrestada per Ideologies

by PREMIUM.CAT
un home amb vestit caminant per una carretera amb molta gent al fons i molt fum, Daryush Shokof, imatge promocional, art conceptual, simbolisme

Esvaïment de les Causes Fonamentals

Al llarg del segle XX, van sorgir moviments que van defensar els drets humans i la justícia social, establint bases sòlides per a la protecció dels drets fonamentals. No obstant això, actualment aquestes causes essencials semblen haver estat desplaçades per una intensa polarització política que n’ha distorsionat el significat. La lluita que abans era clara i decisiva s’ha convertit en un camp de batalla ideològic on els matisos i l’enteniment han estat sacrificats a l’altar de la radicalització.

La Causa de la Dona: De Lluita a Consigna

Particularment afectada per aquesta transformació ha estat la causa del feminisme, que ha estat reduïda a una mera etiqueta política. Els partits d’esquerra, especialment aquells d’inclinació radical, han monopolitzat aquesta lluita, impregnant-la d’una ideologia que no reflecteix necessàriament les preocupacions de totes les dones. En aquest context, la figura d’Irene Montero es destaca com un exemple de com la causa ha estat utilitzada com a instrument polític, perdent la seva essència en el procés.

Un Feminisme Sectari

L’apropiació ideològica ha portat un feminisme que exclou aquells que no s’ajusten a una narrativa particular. La lluita pels drets de les dones, que va ser diversa i multifacètica a l’origen, ha estat cooptada per un grup que es nega a reconèixer la validesa d’altres perspectives. Aquest fenomen ha resultat en la invisibilitat de moltes lluites importants a altres parts del món.

Silenci davant les Crisis Globals

Tot i viure en una era marcada per la connectivitat global i els avenços tecnològics, les veus de moltes dones que pateixen en contextos d’opressió segueixen silenciades. Des de les dones a l’Iran fins a les nenes que enfronten segrestos a Nigèria, aquestes realitats són ignorades per un feminisme que prefereix enfocar-se en qüestions que més ressonen amb els seus interessos ideològics. Aquest silenci es torna encara més ensordidor quan s’observa la brutalitat que enfronten a països com l’Afganistan, on les dones són desposseïdes dels seus drets bàsics.

La Hipocresia de l´Activisme

Mentre alguns grups s’autoanomenen defensors dels drets de les dones, sembla que el seu compromís és selectiu i sovint superficial. La manca d’acció davant de realitats tan esquinçadores posa de manifest una hipocresia alarmant, on la lluita es converteix en un símbol buit que no té substància.

Reflexions Finals

L’enduriment recent de les lleis a l’Afganistan, que prohibeixen a les dones expressar-se de qualsevol manera, és un recordatori de les lluites reals que continuen sent ignorades. En un món on les institucions com l’ONU semblen haver perdut el seu rumb, és crucial no perdre de vista el veritable objectiu del feminisme: la defensa i la promoció dels drets de totes les dones, sense importar-ne el context ideològic o cultural. Sense un enfocament inclusiu i genuí, el feminisme pot acabar sent simplement una eina més a l’arsenal de la política, desposseint a la seva essència el seu poder transformador.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00