Fabián Picardo revela les seves intencions polítiques
El primer ministre gibraltareny, Fabián Picardo, no dubta a expressar les seves opinions sobre Espanya. Recentment va compartir que la seva entrada en el món polític es va motivar per construir un futur de prosperitat que beneficiï tant Gibraltar com Espanya. No obstant això, va també mostrar el seu desencantament amb els postulats rígids que obstaculitzen aquest objectiu: ‘Espanya representa una oportunitat, però alhora genera decepció.’
Declaracions sobre els gibraltarenys
En una entrevista amb el diari ‘La Vanguardia’, recollida per una plataforma informativa, Picardo va referir-se a les possibles faltes de respecte que, segons ell, provindrien d’Espanya cap a Gibraltar. ‘En algunes ocasions això ocorre’, va declarar, alhora que es va defensar de les fal·làcies que surten de la comunicació espanyola sobre la seva població. ‘No som contrabandistes, ni Gibraltar és un refugi fiscal’, va afirmar Picardo, subratllant que sempre han complert amb les normatives de transparència que es requereixen a nivell financer.’
Negociacions i sobirania
Quant al tema de la sobirania i els possibles acords amb Espanya per regular la vinculació del Penyal amb la Unió Europea després del Brexit, Picardo va indicar que les converses transcendeixen el simple concepte de sobirania. Va expressar preocupació respecte a les ideologies de la dreta espanyola, que, segons ell, perpetuen una mentalitat de reconquesta sobre Gibraltar.
La importància econòmica del Penyal
Picardo va comentar que la ubicació de Gibraltar, situada a l’entrada del mar Mediterrani, comporta una ‘gran responsabilitat’ i que, al costat d’Algesires i Tànger, es pot establir una potent zona logística. ‘No hi ha un altre lloc comparable a Europa i Àfrica’, va afegir, convençut que amb bona fe es podrà arribar a un acord aviat.
Aspectes fiscals i frontera
Pel que fa a la qüestió fiscal, Picardo defensà la singularitat gibraltarenya: ‘No podem implementar el mateix sistema impositiu que Espanya, ja que això impediria que assolíssim la prosperitat que busquem.’ Quan se li va preguntar sobre la possibilitat d’eliminar les fronteres, va recordar els temps passats quan ell i la seva família vivien en un Gibraltar on les línies físicament marcades no existien, i on la fluïdesa en les interaccions fomentava la comprensió mútua.
El conflicte històric amb Espanya
Els desacords entre Gibraltar i Espanya tenen arrels profundes, que es remunten a l’any 1713, quan el Tractat d’Utrecht va cedir Gibraltar al Regne Unit. Aquesta península, situada a la costa sud d’Espanya, ha estat font de controvèrsies durant segles. Espanya insisteix en la seva reclamació de sobirania sobre Gibraltar, argumentant que hauria de ser part del seu territori. Els gibraltarenys, per la seva banda, han manifestat de manera consistent a través de referèndums el seu desig de mantenir-se sota la jurisdicció britànica.
Impacte del Brexit en les relacions
Les relacions entre Gibraltar, Espanya i el Regne Unit han estat complicades recentment pel Brexit, en el qual Gibraltar va optar majoritàriament per romandre dins de la Unió Europea. Aquesta decisió ha generat noves dinàmiques i reptes en les relacions entre les parts implicades, afegint un altre nivell al ja complex context de negociacions.