Inici » El llegat culinari de fermí puig: una vida dedicada a la cuina catalana

El llegat culinari de fermí puig: una vida dedicada a la cuina catalana

by PREMIUM.CAT
un bol de sopa amb carn, patates i verdures sobre una taula de fusta al costat d'un plat d'arròs, Bouchta El Hayani, fotografia d'aliments professional, una foto d'estoc, dau-al-set

Un mestre de la cuina catalana

La cuina catalana, així com la seva cultura, és producte del talent, la dedicació, la perseverança i la disciplina. Desenvolupada a partir dels pocs recursos naturals disponibles, destaca per la seva capacitat de maximitzar els ingredients més simples. Aquesta cuina es fonamenta en l’ordre i la documentació, el que ha portat a Catalunya a comptar amb un dels primers reculls de receptes d’Europa, evitant així la pèrdua del coneixement culinari transmès de generació en generació.

Aquesta necessitat de sistematització i mètode ha produït grans cuiners i gastrònoms que han posat Catalunya en el mapa de la cuina mundial. Entre aquests cuiners destaca una figura emblemàtica, Fermí Puig i Botey, qui ens va deixar recentment als 65 anys, marcant una pèrdua profunda per la gastronomia catalana.

Els inicis d’una carrera brillant

Nascut a Granollers, Fermí Puig va començar la seva trajectòria sota la influència de Montse Guillén, a Can Borrell, a Meranges. Aquest lloc va ser on Puig va descobrir la seva passió per una cuina honesta, elegante i sofisticada, que acabaria per definir tot el seu estil culinari.

La seva formació en diversos restaurants, incloent-hi el prestigiós El Bulli, el va catapultar a l’èxit professional. L’Hotel Majestic de Barcelona, propietat de la família Soldevila, va ser l’escenari on va brillar amb llum pròpia en fundar el restaurant Drolma, obtenint una estrella Michelin.

Drolma: un símbol de l’excel·lència

Durant els anys de funcionament del Drolma, aquest restaurant es va convertir en una veritable icona de la gastronomia barcelonesa, marcant una època d’or. No obstant, com totes les grans històries, aquesta també va arribar a la seva fi. Fermí Puig, sempre acompanyat del seu fidel col·laborador Alfred Romagosa, va obrir un nou restaurant al carrer Balmes, on va oferir una cuina més accessible sense renunciar a la qualitat.

Aquest nou establiment va suposar una nova etapa en la seva carrera, on va apropar la cuina tradicional catalana a un públic més ampli amb un enfocament sobri i elegant. Així, Puig va fer possible que més persones poguessin gaudir d’una gastronomia sorprenent a preus raonables.

L’essència de la cuina de fermí puig

Fermí Puig va aconseguir transformar ingredients senzills en plats extraordinaris. Les seves creacions, com calamarcets amb cigrons, bacallà a la mel o rostit de pollastre confitat, són exemples de com aprofitava els productes bàsics del rebost català per crear autèntiques simfonies de sabors i textures.

La cuina de Fermí Puig també es caracteritzava per la seva pedagogia. Va saber recuperar i dignificar plats tradicionals catalans com els fideus a la cassola, el cabrit enfangat i els canelons de rostit, mostrant-nos que val la pena preservar la nostra cuina autòctona. Aquesta tasca es va estendre també a les postres, on Puig va posar en valor dolços típics com la mel i mató, les postres de músic i els carquinyolis amb moscatell.

Un veritable mestre de la gastronomia catalana

Fermí Puig no només va ser un gran cuiner, sinó també un comunicador excel·lent. Va saber transmetre la seva passió per la cuina catalana, tant en els seus llibres com en les seves intervencions a la ràdio. Publicacions com ‘La pilota a l’olla’, ‘Cuinetes: la tradició de pares a fills’ o ‘La cuina del vi: apropament a la cultura del vi i la cuina a la Mediterrània’ són testimonis del seu vast coneixement culinari.

A més de la cuina, Puig també va explorar altres àmbits com la política i la música, participant en obres col·lectives com ‘Història de l’esquerra independentista’ i ‘Els Setze Jutges’. La seva contribució va ser inestimable, no només per la recuperació de plats tradicionals, sinó també per la seva capacitat per inspirar i educar noves generacions de cuiners.

La seva influència en la cultura popular

Fermí Puig va col·laborar en programes de ràdio com ‘El Món a Rac 1’, on compartia receptes delicioses i fàcils de seguir, fent despertar l’apetit als oients mentre participava en debats animats sobre la seva altra gran passió: el Barça.

L’impacte de Fermí Puig en la cuina catalana i en la cultura en general és incalculable. Va ser un personatge multifacètic, amb una profunditat i empatia excepcionals, que va deixar una empremta inesborrable en la gastronomia catalana dels darrers quaranta anys.

Un llegat etern

El llegat de Fermí Puig perdurarà molt més enllà de la seva desaparició. Les icones i els referents com ell no moren mai, ja que continuen vivint a través de les seves contribucions a la cultura i a la societat.

Gràcies, Fermí Puig, per la teva dedicació a la cuina catalana i per haver dignificat i recuperat tradicions culinàries que potser s’haurien perdut. La teva empremta, sens dubte, viurà per sempre.

Joan Font i Torrent, vicepresident de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, reconeix la seva tasca excepcional i el llegat que deixa Fermí Puig.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00