Inici » El llegat dels Almogàvers: venjança i llegenda a través dels segles

El llegat dels Almogàvers: venjança i llegenda a través dels segles

by PREMIUM.CAT
En primer plano, un 'Berenguer d’Endença' feroz y determinado se encuentra en la cima de un afloramiento rocoso, su 'armadura' brillando a la luz del sol. Su expresión es de enfoque y rabia intensos, que encarna el espíritu de venganza. A su alrededor, un grupo de 'almogàvers', vestidos con armaduras de cuero y metal resistentes, blandió sus armas, incluidas 'espadas' y 'lanzas', listas para la batalla. La escena se establece en el contexto de la antigua ciudad de 'Adrianòpolis', con su arquitectura 'bizantina' visible en la distancia. El cielo en lo alto es dramático, lleno de nubes oscuras y giratorias que insinúan el caos por venir. En el fondo, la 'península de Gallipoli' se extiende, salpicada de las ruinas de 'pueblos' y 'ciudades', que simboliza la devastación que los almogàvers están a punto de desatar. El suelo está lleno de restos de una batalla anterior, incluidos los escudos rotos y las armas desechadas, mientras que el aire está lleno de tensión, mientras los almogàvers se preparan para vengarse

Un episodi tràgic de la història medieval

Avui, fa set segles, un esdeveniment que va marcar un abans i un després en la història de la regió va tenir lloc a l’antiga ciutat d’Adrianòpolis, actual Edirne, a Turquia. L’assassinat de Roger de Flor, un destacat líder de la Companyia Catalana d’Orient, va desencadenar una reacció violenta que ressonaria a través del temps.

El context de la traïció

Roger de Flor i els seus Almogàvers havien estat convocats per l’emperador bizantí Miquel Paleòleg amb l’objectiu de defensar l’Imperi dels atacs otomans. Tanmateix, la seva influència creixent i els èxits militars van provocar una inquietud entre els bizantins, que van decidir actuar de manera traïdora amb l’ajuda dels alans, mercenaris que s’unien a la causa.

La reacció dels Almogàvers

Després de conèixer la notícia del tràgic assassinat de Roger i la massacre de comerciants catalans, els Almogàvers, sota el nou comandament de Berenguer d’Entença, van emprendre una campanya de venjança sense precedents. La brutalitat de les seves accions es va estendre per la península de Gal·lípoli, on van devastar viles i ciutats, deixant enrere un rastre de destrucció.

Un llegat de venjança i temor

La ferocitat d’aquella campanya ha deixat una empremta profunda en la memòria col·lectiva de les regions afectades. El terme ‘català’ s’ha associat amb un comportament salvatge i venjatiu, donant lloc a la figura del ‘monstre almogàver’ que encara perdura en la cultura popular de les terres balcàniques.

La influència en la cultura popular

Expressions com ‘que la venjança dels catalans caigui damunt teu’ i ‘fill de català’ s’han convertit en part de l’argot local a llocs com Tràcia i Bulgària, reflectint la por i el respecte que els Almogàvers van inspirar. A Atenes, fins i tot, es canta una cançó infantil que menciona la figura del ‘català’ com a bèstia temible.

La veu dels cronistes

Els escrits de l’època, com els de Francesc de Montcada, marquès d’Aitona, han immortalitzat aquest episodi, amb Berenguer d’Entença cridant a la venjança amb un contundent ‘Mateu-los. A tots.’ Aquesta frase ha esdevingut un símbol del sentiment de revenja que va dominar aquella època.

Reflexions sobre el passat

El record d’aquell dia fatídic ens convida a reflexionar sobre les conseqüències de la traïció i la violència, així com sobre la manera en què la història pot ser reinterpretada al llarg dels segles. La figura dels Almogàvers, amb les seves gestes heroïques i la seva fama de venjatius, continua sent un tema de debat i fascinació en la societat actual.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00