Inici » El Rescat de les Platges Espanyoles davant del Canvi Climàtic

El Rescat de les Platges Espanyoles davant del Canvi Climàtic

by PREMIUM.CAT
una platja amb una onada que arriba a la riba i un turó al fons amb cases al turó, Didier Mouron, filtre polaritzador, una foto de desplaçament d'inclinació, les nabis

L’Amenaça del Canvi Climàtic a les Costes

Les àrees costaneres enfronten perills imminents a causa del canvi climàtic, i la Mar Mediterrània es presenta com una de les regions més vulnerables. Això inclou la costa de Catalunya, que, segons un informe de Greenpeace, podria perdre una significativa extensió de les platges en un futur proper. A banda de l’escalfament global, les platges del país estan en risc per factors com la urbanització excessiva, la contaminació i l’alteració de les lleres fluvials. Aquestes accions han creat desajustos que resulten en l’erosió i la pèrdua de platges, eliminant la seva funció protectora i posant en perill la seguretat de milions de persones que habiten aquestes àrees.

Impactes Projectats a la Costa Catalana

Els recents fenòmens meteorològics han corroborat que les platges a Catalunya estan en un procés de desaparició, cosa que es veu agreujada per una estimació d’augment en el nivell del mar per a l’any 2030. El document titulat ‘Crisi a Tota Costa 2024. Anàlisi de la situació del litoral davant dels riscos d’emergència climàtica ofereix una avaluació detallada de la situació en més de 8.000 quilòmetres de costa espanyola. S’hi assenyala que en un lapse de sis anys s’anticipa que la costa de Catalunya patirà impactes severs. La costa del Maresme és especialment alarmant, amb l’increment de l’erosió i la disminució de les aportacions naturals de sediments. Estacions com Montgat ja han vist un 90% de la sorra desaparèixer durant l’hivern.

El Futur dels Passeigs Marítims

L’existència de passejades marítimes s’ha tornat qüestionable, ja que la seva funció limita la capacitat de les platges per funcionar com a esmorteïdores contra la força del mar. Les 11 àrees de passeig marítim més amenaçades pel canvi climàtic es localitzen, principalment, al nord de Catalunya, incloent-hi Lanzó, L’Escala, Pineda de Mar, entre d’altres. Aquestes passejades corruptes interfereixen en el procés natural de la costa, intensificant el risc associat a la crisi climàtica.

Propostes d’acció de Greenpeace

Greenpeace ha llançat una crida urgent perquè es prenguin mesures contra aquesta situació alarmant. Segons l’organització, una disminució moderada a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle podria revertir el 40% de la reculada de les platges a nivell global. I encara més, s’oposen a la regeneració artificial de les platges i la reconstrucció dels passeigs marítims, com han demostrat no ser efectius. En canvi, proposen respostes locals adaptades a la realitat específica de cada sector costaner, on s’hi involucren tant les administracions com la ciutadania.

Idees per a la Sostenibilitat Costera

Greenpeace suggereix implementar mesures audaços per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, establir normatives per a l’adaptació i la conservació de la costa, i recuperar la qualitat ecològica dels espais marins hispànics. També cal posar frens a la turistificació desmesurada —limitant, per exemple, els creuers i els vols— i assegurar que no es facin construccions de barreres artificials. Entre altres recomanacions, la devolució d’àrees inundables al seu estat natural i la promoció de la investigació científica hi jugarien un paper vital.

Comprometent-nos amb la Sostenibilitat

T’importa el futur del medi ambient? Nosaltres també compartim aquesta preocupació. Per això, us convidem a sumar-vos a la nostra comunitat GreeN, on podreu mesurar la vostra empremta de carboni i contribuir a la seva reducció mitjançant la plantació d’arbres.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00