Inici » El Temps d’Espera a les Urgències Hospitalàries: Anàlisi i Tendències

El Temps d’Espera a les Urgències Hospitalàries: Anàlisi i Tendències

by PREMIUM.CAT

El Temps d’Espera a les Urgències Hospitalàries el 2023

El temps d’espera a les urgències hospitalàries de la xarxa pública durant l’any 2023 va ser un tema d’interès continu. Segons un estudi realitzat per l’ACN basat en dades de Salut, es va observar que els pacients van esperar una mitjana de 62 minuts per visita. Tot i una lleugera reducció de dos minuts respecte a l’any anterior, aquest temps d’espera encara supera significativament el registrat fa una dècada.

L’espera varia entre els diferents hospitals, destacant alguns amb temps més elevats com l’Hospital del Mar, amb 114 minuts, i l’Hospital residència Sant Camil (Garraf), amb 104 minuts. En contrast, altres hospitals han reduït dràsticament els temps d’espera, com l’Hospital de Bellvitge, passant de 130 minuts el 2019 a 55 l’any passat.

Pel que fa als vuit hospitals gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS), la mitjana d’espera el 2023 va ser de 62,4 minuts, una millora respecte als 40 minuts registrats el 2010.

Factors que Influeixen en els Temps d’Espera

La demanda creixent és un dels principals factors que contribueixen a la saturació de les urgències hospitalàries, com assenyala la directora del servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau, Mireia Puig. Aquesta tendència ascendenta en la demanda, especialment entre la població de gent gran, posa a prova la capacitat dels hospitals per afrontar-la adequadament.

L’anàlisi dels temps d’espera al llarg de l’any revela variacions estacionals, amb els mesos d’hivern mostrant esperes més llargues. La pressió sobre els serveis d’urgències és més notable durant aquest període, amb un volum d’activitat més alt i més llits ocupats als hospitals.

Comparació entre Hospitals

Els temps d’espera varien considerablement entre els hospitals, amb casos extrems com l’Hospital del Mar amb 114 minuts de mitjana el 2023. En contraposició, alguns centres com l’Hospital de Bellvitge han aconseguit reduir significativament aquests temps d’espera.

Els vuit hospitals gestionats per l’ICS també mostren una millora en els temps d’espera des del 2010, tot i que encara es troben per sobre dels nivells d’aquell any.

Nivells de Gravetat i Temps d’Espera

L’anàlisi per nivell de gravetat mostra que els pacients amb urgències de nivell 2, considerades molt urgents, tenen els temps d’espera més baixos, amb una mitjana de 52,8 minuts. En contrast, les urgències de nivell 4, menys crítiques, tenen temps d’espera mitjans més llargs, de 65,7 minuts.

Reptes i Recomanacions

Segons Mireia Puig, el repte principal per als serveis d’urgències és implementar models organitzatius més eficients per minimitzar els ingressos i agilitzar el flux de pacients. Això requereix un esforç addicional per part de l’administració per comprendre les necessitats actuals d’aquests serveis i millorar-los adequadament.

També es destaca la importància que els usuaris entenguin la complexitat de les urgències i utilitzin adequadament els serveis d’atenció primària i continuada, reduint la pressió sobre els hospitals i millorant la distribució dels recursos sanitaris.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00