Situació actual de l’empadronament a Catalunya
Durant el mes de maig del 2023, diverses organitzacions de primera línia a Catalunya van alçar la veu denunciant l’actitud de 35 ajuntaments que, segons les seves afirmacions, posaven impediments a l’empadronament de persones en situació d’exclusió social.
Entitats Catalanes d’Acció (ECA), després d’un any, segueixen posant el focus en aquesta problemàtica, criticant la reticència d’alguns governs locals a facilitar l’empadronament en domicilis ficticis, una opció prevista per la llei per a situacions especials.
Domicilis ficticis: una alternativa necessària
La llei del padró, tot i establir el domicili fix com a norma general, permet l’empadronament en domicilis alternatius en casos on no es pugui determinar una residència permanent. Aquests domicilis ficticis, pensats per a persones en situacions com lloguers informals o sense sostre, són una eina crucial per garantir els seus drets.
L’empadronament en aquests domicilis ficticis no només és un dret i un deure, sinó també l’entrada a altres serveis essencials com la sanitat o l’educació.
Resposta dels ajuntaments i reptes
Segons Lluís Puigdemont, de ECA, només Barcelona aplica generalitzadament aquesta opció a Catalunya, malgrat que molts altres municipis podrien beneficiar-se’n. Les raons d’aquesta reticència varien des de la manca de coneixement fins a la voluntat de mantenir un patró específic d’habitants.
A més dels ajuntaments que desconeixen la legislació, hi ha altres que actuen deliberadament per limitar l’accés al municipi, segons Puigdemont. Aquesta actitud, denuncia, no només afecta les persones afectades sinó que també suposa un retrocés per a la societat en el seu conjunt.
Monitoratge i accions futures
Després de la denúncia inicial, ECA continua vigilant els ajuntaments i planeja presentar un nou informe a finals de maig per avaluar els progressos. Amb això, esperen pressionar els governs locals a complir amb les seves obligacions i respectar els drets humans.
Tot i que prefereixen una aproximació dialogant, no descarten recórrer a la via judicial si els incompliments persisteixen, assegura Puigdemont. En definitiva, l’empadronament pot semblar una qüestió menor, però les seves repercussions en la vida de les persones són significatives.