La Decideixió d’Exiliar-se per Preservar la Llibertat
El periodista Jesús Rodríguez ha establert la seva residència a Suïssa en el marc d’una recerca relacionada amb el terrorisme vinculat al Cas Tsunami. Aquesta decisió va ser motivada per la por a ser empresonat i ha estat visualitzada pel seu grup d’ajuda durant una reunió a Sants. Rodríguez, que treballa per La Directa, va marxar a l’estranger a finals de 2023 per preservar la seva llibertat.
D’altra banda, el empresari Josep Campmajó també ha optat per l’exili a causa del mateix cas, segons informacions obtingudes d’Els Matins de TV3. La seva vinculació amb Tsunami és pel fet d’haver mantingut contacte amb Carles Puigdemont, president a l’exili, ja que tots dos provenen de Girona.
Reaccions a les Decisions de Marxar
L’activista Oleguer Serra, membre de la junta d’Òmnium, també ha anunciat que ha marxat a l’estranger i resideix a Suïssa, on també es troba el diputat Ruben Wagensberg, en el si de la llista d’ERC al 12 de Maig.
El jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, ha requerit als investigats del Cas Tsunami que facilitin les seves adreces d’habitatge per a ser citats a declarar, a través dels seus advocats. Això s’ha dirigit a les deu persones sota investigació a l’Audiència Nacional. En els casos de Rodríguez, Jaume Cabaní Massip i Nicola Flavio Giulio, el jutge ha demanat a la Guàrdia Civil que indaguin on es troben, ja que no han nomenat cap advocat que els reprengui.
Tot això es produeix en el context de la suposada aprovació de la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats, un cop el text hagi superat el tràmit al Senat i torni al Congrés per a la votació definitiva.
Les Raons de l’Exili
En una entrevista a La Directa, Jesús Rodríguez ha expressat la seva preocupació pel fet que la causa del Tsunami Democràtic s’hagi convertit en un tema recurrent en els programes electorals dels jutges Manuel Garcia-Castellón i Manuel Marchena. Aquesta situació li va fer optar per marxar ja que no confia en la justícia que se li podria oferir en aquest cas.
La Comunal de Sants ha estat l’escenari d’una roda de premsa a la qual Jesús Rodríguez ha participat via videoconferència. En aquesta ocasió, el periodista ha descrit la seva decisió com una elecció difícil i dolorosa que el separa del seu entorn, però que li ofereix l’oportunitat de continuar la lluita. Els assistents a l’esdeveniment, incloent-hi membres d’Òmnium Cultural, han mostrat suport al periodista amb una pancarta.
Un grup de suport s’ha organitzat en favor de Josep Campmajó després de conèixer la seva decisió d’exili. Aquesta iniciativa s’ha materialitzat a través d’una pàgina web per donar-li suport durant la seva absència a Catalunya. La pàgina destaca el paper actiu de Campmajó al Comerç i en diverses associacions de Girona en el marc del Procés.
Experiències de l’Exili
En una entrevista a TV3, Josep Campmajó ha explicat que la seva decisió d’exiliar-se es va veure motivada per la vigilància constant per part de les forces de l’ordre i la por a ser detingut i empresonat. A més, ha negat tenir un paper destacat a Tsunami i ha expressat la seva incredulitat davant les acusacions de lideratge en aquest moviment.
Ruben Wagensberg, diputat de la llista d’ERC, ha coincidit en l’exili a Suïssa amb Campmajó i Rodríguez. En una entrevista a RAC1, ha destacat el suport mutu que s’han ofert durant aquesta etapa.
En resposta a preguntes sobre altres persones amb voluntat d’exiliar-se, Wagensberg ha declarat que no poden parlar en nom dels altres implicats.