El Partit Popular recolza la decisió del Govern sobre el reconeixement condicionat de Palestina
El líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha manifestat el suport públic al president, Pedro Sánchez, a la recerca d’una solució de dos estats per al conflicte a l’Orient Mitjà. Tot i això, ha plantejat com a condició que s’obtingui el suport de diversos països de pes i que la decisió sigui el resultat d’un procés de negociació.
Feijóo es distancia de la postura de José María Aznar
Aquestes declaracions de Feijóo contradiuen la postura de l’expresident del Govern José María Aznar, que recentment va qualificar aquesta solució com a absurda. Tot i que aquesta proposta va ser inclosa a l’últim programa electoral del Partit Popular i ratificada el 2014 amb el seu suport a una declaració al Congrés dels Diputats.
Crítiques i respostes entre els líders polítics
Davant d’aquestes opinions, el president del Govern va qüestionar la postura dels populars respecte al reconeixement de Palestina, i va ressaltar el seu lideratge entre els països de la UE que encara no han reconegut els dos estats. A més, Feijóo ha plantejat la necessitat d’una decisió conjunta amb altres països de pes, cosa que Sánchez va criticar, qüestionant si aquesta és la proposta per a la política exterior d’Espanya.
Feijóo, per part seva, ha reafirmat el seu suport a la solució dels dos estats, però ha aclarit que el ‘com’ i el ‘quan’ són aspectes claus per aconseguir una solució permanent. A més, ha insistit que aquesta decisió ha de sorgir d’un procés negociador i comptar amb el suport d’una massa crítica de països influents abans de la resolució.
Aposta pel reconeixement de l’Estat de Palestina
Per part seva, el president Pedro Sánchez ha reafirmat la seva postura a favor del reconeixement de l’Estat de Palestina, iniciant contactes amb líders europeus per promoure aquesta posició. A més, ha assenyalat la importància d’incrementar la inversió en defensa per enfortir la seguretat d’Europa davant del context internacional marcat per la inestabilitat i el conflicte.
Cridat a augmentar la inversió en defensa
Sánchez ha posat èmfasi en la necessitat de reforçar la indústria de defensa per garantir la seguretat d’Europa, indicant que el dèficit en defensa dels països europeus és de 56.000 milions. Així mateix, va instar a corregir aquesta situació amb inversions en capacitats i vulnerabilitats digitals per modernitzar i enfortir les capacitats de defensa a la regió.
Crítiques a l’oposició i crida a la cooperació
Sánchez va retreure a l’oposició seguir una estratègia de
La compareixença del president també va ser aprofitada per altres líders polítics per expressar les opinions. La portaveu de Podem, Ione Belarra, va criticar l’estratègia de
Gabriel Rufián, d’ERC, va reclamar a Sánchez que Espanya deixi de comerciar amb Israel i lideri esforços internacionals per portar el primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, a un tribunal de drets humans a causa de les seves accions a Gaza.
Per part seva, el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, va qüestionar l’estratègia de distanciament del PSOE en el context d’un cicle electoral, cridant a preservar la unitat i fortalesa de la coalició.