La Relació Entre Festivitats i Menjar Tradicional
El calendari festiu i les menges tradicionals estan estretament vinculats, formant una part essencial de les celebracions a moltes cultures. A Catalunya, cada festivitat s’acompanya de plats específics que realcen la identitat i el sabor de la temporada. Durant el Nadal, podem gaudir de l’escudella, les neules i els torrons, així com el tortell de Reis. A Setmana Santa, tenim els bunyols, les mones de Pasqua i el bacallà, entre altres delícies. I en poques setmanes, les pastisseries es ompliran de coques de Sant Joan, amb les seves fogueres i revetlles.
El Panoli: Un Dolç Tradicional
Entre totes aquestes menges dolces, hi ha un que és especialment difícil de trobar: el panoli. Aquesta galeta en forma de pasta és típica de la festa de Corpus a Barcelona i fins ara només es podia aconseguir una vegada a l’any, el diumenge de Corpus, a l’església de la Concepció.
Panolis Gratis al Corpus 2024
Enguany, la tradició del panoli es consolida i es repartirà gratuïtament en un acte al carrer: la Vigília de Corpus. El dissabte 1 de juny a les 19.45 h, els gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar repartiran aquest dolç típic a la plaça del Rei mentre es fa la ballada de les figures.
La Unió Entre Festivitats i Gastronomia
Aquesta relació entre festivitats i gastronomia no només satisfà el paladar, sinó que també enforteix els llaços comunitaris i preserva les tradicions culinàries, convertint cada festa en una experiència inoblidable. Durant els dies del Corpus 2024, del 30 de maig al 2 de juny, a la ciutat es podrà gaudir de l’ou com balla, les catifes de flors, les ballades de gegants i la processó de Corpus. A més dels actes de carrer, també s’han programat conferències, debats i exposicions sobre la festivitat del Corpus. Així que no et perdis aquesta festa, que és una de les més antigues i animades de la ciutat.
Què És el Panoli?
El panoli, també conegut com a ‘coca de panoli’, és una coca dolça que antigament es venia a diverses poblacions de les Terres de l’Ebre per finançar les festes majors i les festes de barri, però actualment es fa durant tot l’any. Aquesta coca petita, arrodonida, plana i ensucrada té lleugeres variacions de la recepta base segons la localitat. És de textura tova a cruixent a mesura que passen els dies des que està feta. S’elabora amb farina, oli, matafaluga, sucre i moscatell o altres vins dolços. S’acostuma a empolsar una barreja de sucre i canyella per damunt, un cop està fornejada. Es sol consumir entre hores o per berenar i en moltes poblacions de les Terres de l’Ebre està fortament associada a la festa major.